Elizabeth Gilbert: Big Magic
2016. július 24. írta: Lulma

Elizabeth Gilbert: Big Magic

Kreatív élet, félelem nélkül!

Egy könyv a kreativitásról. Egy könyv, ami segít. Önsegítő, önfejlesztő, önbizalomfejlesztő, kreativitásra ösztönző alkotás. A "meg merem tenni" érzést erősíti benned.

Elizabeth Gilbert neve sokaknak ismerős lehet, ha más nem, az Ízek, imák, szerelmek c. regény és film kapcsán. Nekem már az a mű is sokat adott... most elgondolkodtam, miért is nincs belőle saját példányom? Úgy újraolvasnám. Anno még a blogon is megemlékeztem róla.

Szóval, kiderült, hogy Liztől érdemes még olvasni. A Big Magic egy olyan csoda, amit elolvasol egyben, majd újra és újra forgatod, belelapozol, ismét megnézel egy-egy fejezetet, gondolatot belőle. Az írónő nem tesz mást, mint sztorizik. A saját és mások életéből ragad ki pillanatokat, olyan történeteket, amik arra mutatnak rá, hogy TEDD MEG! - és így leszel boldog. Ha csak ülsz otthon és nem teszel semmi magadért, az életedért, nem haladsz előre. Ám ha egy kicsi energiát fordítasz a művészetedre, a tetteidre, az terveidre és egyáltalán: az életedre, biztosan történni fog valami.

"K: Mi a kreativitás?
V: Kapcsolat az emberi lény és az inspiráció rejtelmei között."

A fenti definícióval indít a könyv. A kreativitás fogalmát szabadon értelmezheted. A Big Magic, azaz a nagy varázslat, a nagy csoda megtörténhet akár egy alkotás, írás, festés, tehát művészeti tevékenység közben, de úgy gondolom, ennél szélesebb körben kell rá gondolni. Mi inspirál téged? Mi lesz a következő lépésed? Bele mersz-e vágni egy új dologba vagy mered-e folytatni azt, amit elkezdtél?

Számomra Elizabeth Gilbert írása igazán inspiráló volt. Olvastam a könyvet és egyszer csak bekattant: Te jó ég! Miért nem jelentkeztem még arra a tanfolyamra, amit már rég kinéztem? Mi tartott vissza? És másnap már fel is hívtam az iskolát. Kíváncsi vagyok, vajon mások éreztek-e így, őket miként inspirálta a Big Magic?

Amellett, hogy Liz magára a kreativitásra ösztönöz, arra, hogy meg merj tenni dolgokat, beszámol a folyamat nehézségeitől is. Ugye nem könnyű belevágni bármibe is, ha otthon ülsz pizsamában, kócos hajjal? Kapd össze magad! Egy frissítő zuhany után, egy kicsit emberibb küldővel és egy kis rendrakással magad körül máris más szemmel nézel a világra. Nekem például ilyenkor szoktak eszembe jutni programötletek vagy kedvet kapok az íráshoz, valami DIY tevékenységhez, tehát az alkotáshoz.

Amikor belekezdesz egy új hobbiba, mindig ott motoszkál benned: vajon mit fognak szólni a többiek? Meg amúgy is... mi van, ha feladom? Liz erről is őszintén ír. Elárulja, hogy neki is voltak ilyen problémái, de ha nem mutatod meg a világnak, hogy ki vagy, nem is fogja senki sem megtudni - el lehet bújni, de ha érdekes életet szeretnél élni, válaszd inkább a merészséget. A könyvben végigvezeti a saját életútját az első szárnybontogatásoktól addig, amikor már eljutott addig, hogy megélhetésként tekinthetett a saját művészetére.

Elvarázsolt stílusával, humorával - azzal, hogy szembe mert nézni önmagával és valóban megjelent az életében a kreativitás, félelem nélkül.

"Ne add fel az álmaidat abban a pillanatban, amikor a dolgok már nem mennek olyan könnyedén vagy nem olyan kifizetődőek.
Mert ez az a pillanat, ahol az érdekes kezdődik."

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr958911642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása