A Jóbarátok-generáció
2020. június 14. írta: Lulma

A Jóbarátok-generáció

Ugye mindenkinek ismerősem cseng a Jóbarátok ikonikus főcímdala? Az örök klasszikus sorozat bizony 1994 óta van képernyőn. Hat huszonéves fiatal ma is aktuális mindennapi életét mutatja be. Életöröm, útkeresés, szerelem, pályakezdés, önállósodás - a tipikus élethelyzetek ebben a korban. Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Joey és Chandler kalandjait újra és újra leadja ma is egy-egy TV csatorna. Mi pedig újra és újra leülünk a TV vagy esetleg a laptop elé és velük együtt kacagunk egy-egy szituáción.

Én legalábbis máig gyakran bekapcsolok egy-egy részt, ha egy kis vidámságra vágyom. Imádom a hangulatát és a poénokat, a laza fél órás részeket. Tudom, mára már a színészek felett elszállt az idő, de az én szememben még mindig ők a Jóbarátok.

Nem tudom, meddig lesznek képernyőn, valaha megszűnik-e a sorozat népszerűsége... Úgy látom, mostanában ismét előtérbe kerültek. Jó példa erre, hogy szinte minden fast fashion üzletben találni pólókat vagy akár pizsamákat a legjobb idézetekkel, a karakterek fotóival, de akár azt is említhetném jó példaként, hogy az egyik kedvenc sütizőmben is terítékre kerültek nemrég. Szó szerint:

img_20190330_133800.jpg

Nekem jó pár Friends ereklyém van. Sajnos a költözés miatt most nem tudom előszedni az összeset, de akad a dobozokban egy-két Friends póló és egy nagy pohár is többek között. Persze mostmár maga a könyv is, illetve az ősszel megjelenő hiavatlos szakácskönyvet is szeretném majd megvásároln

Szóval a hosszúra sikerült bevezető után jöjjön a filmsorozat 25. évfordulója alkalmából megjelent könyv. A szerző Saul Austerlitz, a mai témánk pedig A Jóbarátok-generáció.

Ahogy ismét megnyitottak a könyvesboltok, első dolgom volt beszerezni a vágyott olvasmányt. Nem mondom, hogy gyorsan haladtam vele, de az biztos, hogy rajongóként ittam minden szavát.

Austerlitz évadról évadra megy végig az eseményeken, kezdve a castingtól. Számomra már itt is felbukkantak új infók, pedig tényleg sokat olvastam már a kulisszatitkokról. Olyan interjúk, apró részletek derülnek ki  a kötetből, amelyek még különlegesebbé teszik a Jóbarátokról alkotott képet.

A Jóbarátok-generáció 4 részből áll. Az első amolyan bevezetés a szereplők válogatásáról, a sorozat ötletének megszületéséről. A másodiktól a negyedikig pedig végigmegy az évadokon és a cselekményen.

Tetszett, ahogy kitért az egyes szerelmi szálakra. Rachel és Ross vívódása persze többször visszatérő motívum volt, de örültem, hogy Chandler és Monica kapcsolata is kapott egy hosszabb fejezetet.

Imádtam, hogy több jelenetből szinte szó szerint idézett a szerző, ezért kicsit olyan volt, mintha újra nézném a részeket. Lehet, hogy lassan tényleg érik egy ismétlés az első évadtól? Az biztos, hogy a kulisszatitkokat olvasva talán más szemmel tudnám újra megnézni, még több apróságot vagy akár popkulturális utalást megértenék.

Pusz pont a fordításért: sajnos anno több félrefordítás történt - ez gyakran megesik egy-egy népszerű sorozatnál szerintem még ma is - ám most több helyen megjegyzésekkel magyarázták, hogy az eredeti poén mi akart lenni vagy például azért nem kerül át a magyar szinkronba, mert egyszerűen itthon nem igazán volt releváns, nem lett volna érthető vagy vicces a hazai közönségnek.

Egyetlen hiányossága van a kötetnek: szívesen nézegettem volna pár képet a forgatásokról vagy a híresebb jelenetekről. Remélem, hogy a szakácskönyvben majd lesznek színes illusztrációk, fotók.

A könyvet természetesen minden Jóbarátok rajongónak, azaz a Jóbarátokon felnőtt generációnak ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr5015808544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása