Rachael Lippincott: Két lépés távolság
2020. június 16. írta: Lulma

Rachael Lippincott: Két lépés távolság

Erről  a történetről még csak nem is hallottam, pedig film is készült már belőle. Az elmúlt héten pótoltam a lemaradásomat. Mire nem jó a bölcsődés gyerekek alvásideje, amikor a szintén köknyvszerető kolléganővel megbeszéljük időnként az aktuális olvasmányainkat, esetleg lopva olvasunk is néhány fejezetet. Köszi a könyvajánlót és persze azt is, hogy kölcsön adtad, Niki!

A Két lépés távolság két beteg fiatalról szól. Will és Stella cisztás fibrózissal küzd. Ez a betegség a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével jár. Súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz. Will ezen kívül még B cepaciás is (Burkholderia cepacia - a CF szövődménye, súlyos tüdőbetegség. A könyvben Stellának még van lehetősége új tüdőre, ám Will a fertőzés miatt lekerült a transzpaltációs várólistáról.)

Ami a könyvből - és utána a Google keresésekből kiderült, hogy a CF-esek nem találkozhatnak, nem érhetnek egymáshoz. Szors érintkezésük keresztfertőzést generál, romlanak az életesélyeik. Sok CF-es nem is éri meg sajnos alapból sem a felnőttkort.

Will és Stella egy időben vesznek részt kezeléseken, ugyanabban a kórházban. Stella gyerekkora óta visszajáró vendég ide. Ismer mindenkit. A tyúkanyó típusú Barb-ot, aki mindig gondját viseli a lánynak, a mosolygós Julie-t, aki éppen kisbabát vár, de így is mindent belead a munkába és az ápolásba és a szintén beteg Poe-t, aki még fontos szereplője lesz a történetnek. Stella rend-és irányításmániás és gyerekkora óta töretlenül harcol azért, hogy egyszer lehetősége legyen egy új tüdőt kapni. Minden kezelést pontosan betart. Saját applikációt írt a gyógyszerek bevételére és YouTube csatornájával erőt ad más CF-eseknek is. Életszeretete és kitartása lenyűgöző.

Will eleinte pontosan Stella ellentéte. Nem igazán figyel a kezelések menetére, "úgyis haldoklom, minek csináljam ezt végig" mentalitásával az első találkozástól kezdve kiborítja a lányt. Később azonban felkelti az érdeklődést a mindenkivel barátságos, nyitott Stella és végignézi az összes videóját és elkezdi megkedvelni a lány határozott személyiségét. A további történéseket pedig spoiler nélkül nehéz lenne leírni...

Egy nap alatt elolvastam a regényt, annyira lekötött. Nem csaka  két (illetve a végtelenül kedves, humoros és bátor Poe-val egyött három) beteg fiatal kórházban töltött napjait mutatja be. Ennél sokkal többet ad. A barátság, szerelem, küzdelem, kitartás fontosságának üzenetét közvetítette felém. Gyönyörű volt, ahogy Will és Stella érintés nélküli kapcsolata kibontakozott, ahogy az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája megnyilvánult.

Szerettem, hogy a szomorkás történetbe finom humor szövődött. Remélem, hogy a CF-es fiatalok tudnak meríteni mind a könyvből, mind az adaptációból.

Számomra a film is csodálatos élmény volt. Külön örültem, hoogy a könyvből megismert Abby gyönyörű rajzai is belekerültek az alkotásba. Valójában a film szinte szóról szóra követi a könyvet és igazán jól visszaadta azt.

Az eredeti borítót is muszáj megmutatnom, a gyönyörű illusztrációval:

Nálunk úgy tudom, csak a filmes borítóval jelent meg a mű.

Ajánlom mindenkinek, akit érdekel hasonló téma vagy csak elolvasna egy izgalmas, csodaszép lélektani könyvet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr815808586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása