Hans Tetinger: In duplum
2019. június 23. írta: Lulma

Hans Tetinger: In duplum

Nemrég zajlott le a 90. Ünnepi Könyvhét. Idén új helyszínen, a Duna-korzón kapott helyet. Szeretem ezt a rendezvényt. Jó érzés bóklászni a pavilonok között és szemezgetni az újdonságokból, illetve az ilyenkor fellelhető akciós kötetekből. Ezen kívül lehetőséget ad betekinteni kevésbé ismert kiadók megjelenéseibe is. A Publio Kiadó is kint volt idén, akik talán még annyira nincsenek a köztudatban. Tőlük kaptam az In duplum-ot, amit itt is szeretnék megköszönni.

A Publio fő profilja a szerzői könyvkiadás. Főként digitális formában terjesztenek, de lehetőség van náluk a nyomtatott, illetve hangoskönyv formában való megjelenésre is. Csábító lehet feltörekvő szerzők számára a Publioval együtt dolgozni, hiszen teret adnak szinte mindenkinek a gondolataik könyvben való kiadatására. Természetesen pont emiatt oda is kell figyelniük, hogy a több ezres szerzőtábor megjelent művei igényesek legyenek.

Hans Tetinger. aki eredetileg vegyészmérnök, In duplum címmel jelentette meg a kiadónál művét. A könyv két fiatal szerelmét és szenvedését mutatja be. Egy kapcsolat útja, lényegében. Az olvasó azon a ponton lép be a történetbe, amikor a már ellaposodó szerelmi életüket egy harmadik fél bevonásával próbálják feltüzelni. Ebből adódik egy konfliktus, ami elindítja őket egy hepehupás úton. Kérdés, hogy sikerül-e megoldást találniuk problémáikra, érdemes-e még küzdeniük egymás iránt?

Alexa és Csaba kapcsolatát mindkét fél szemszögéből láthatjuk, ez teszi izgalmassá az amúgy igencsak életszagú (és szerű) eseményeket. Megismerhetjük a rózsaszín felhős kezdeteket, majd az első összekapásokat, végül a félresikerült édeshármas után következő időszakot. Csaba gondolatai nyersek, felsőbbrendűek, kétségbeesettek, Alexa levelezése barátnőjével pedig finomabb, szemérmesebb hangvételű. Tetszett a férfi és női szemszög ilyesfajta elkülönítése és bemutatása. Felmerült bennem a gondolat, hogy Alexa levelezőpartnere vajon létezik vagy a lány inkább magának dokumentálta ilyen formában titkait?

A történetben végig volt egyfajta feszültség az Alexát övező múltbeli események miatt, amiről a szerző ügyesen csak a könyv vége felé rántotta le a leplet. De nem is emiatt olvastatta magát a kötet, hanem a már említett életszerűség miatt volt számomra érdekes. Sokakban megvan szerintem a vágy, hogy belepillantson mások életébe, magánügyeibe és ez a könyv pont erre ad lehetőséget.

Összességében tetszett. Mind a cselekmény, mind pedig a letisztult, minimalista borító is megfogott. Pluszpont, hogy igazán táskabarát, vékony kis kötet, így magammal tudtam vinni és bármikor elő tudtam kapni a buszon vagy a metrón is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr9414905214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása