Velencei Rita: Levendulaméz
2018. június 20. írta: Lulma

Velencei Rita: Levendulaméz

Novellák nőkről, férfiakról - meg az életről

Velencei Rita könyve véletlenül akadt a kezembe a legutóbbi könyvtári látogatásom alkalmával. Júliusban nyári szünet miatt zárva lesz a könyvtár, ezért igyekeztem minél több jónak tűnő könyvet vadászni. Könnyed, de mégis igényes, izgalmas köteteket keresgéltem, amiket szívesen vinnék magammal akár utazáshoz is. Szerencsére júliusban még eléggé el leszek foglalva a munkahelyemen és pont augusztusban leszek szabadságon, amikor már ismét tudok menni kölcsönözni.

A Levendulaméz vékony kis könyv, ami első sorban csodaszép, levendulamezős borítójával fogott meg, rajta egy háttal álló nőalakkal. Ha jobban megnézem, látható, hogy még a vonalkód is levendulaszálakból áll - sajnos ezt az én példányomon takarja a könyvtári matrica, de valamennyire azért átlátszik.

Egyszerű, gyorsan olvasható novellákat tartalmaz a kötet. Középpontjukban főként nők állnak. Különböző korokban játszódnak a történetek és a szereplők is más-más korúak. Novellák nőkről, férfiakról - meg az életről alcímmel jelent meg a könyv. Ez igaz is rá. A rövid, valamilyen tanulsággal vagy csattanóval záródó írások valóban az élet, illetve a kapcsolatok egy-egy epizódját ragadják meg. Hol frappánsan, hol kicsit lagymatagabban - legalábbis számomra nem "jött át" az összes történet, de azért a többségnél bólogattam vagy jót nevettem magamban. Egyszer egy postai jelenet, másszor egy olasz családi ebéd vagy éppen egy naplórészlet varázsolja el az olvasót.

Személyes kedvencem a Közkönyvtár című novella volt, ami az utolsó előtti helyet kapta a kötetben. Ez egy kicsit hosszabb lélegzetű, naplószerű írás, aminek a végét nagyon eltalálta a szerző. Itt határoztam el véglegesen, hogy szeretnék még olvasni Velencei Ritától. A kávé és krémes című regénye már fel is került a várólistámra.

Nyárra mindenképp ajánlom ezt a levendulaillatú kis könyvecskét - egy finom (levendulás) limonádé mellé tökéletes olvasmány lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr9014061129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása