Szurovecz Kitti: A sokszívű
2017. november 15. írta: Lulma

Szurovecz Kitti: A sokszívű

Pár hete a Könyvutca blog játékot hirdetett. A nyeremény Szurovecz Kitti könyve és még néhány apróság volt. Köztük egy horgolt kisbagoly. Nekem igazából ő keltette fel a figyelmemet reggel a metrón és gyorsan jelentkeztem is a játékra. Aztán meg is feledkeztem róla. A könyv párszor szembejött velem itt-ott és képzeletben fel is írtam a várólistámra. Aztán egyik este jelzett a facebook, hogy hahó, te nyerted meg a játékot, tiéd a bagoly meg a többi. Na, a párom csak nézte az örömtáncomat! Emailek váltása következett és a következő héten már ki is vehettem a Foxpost automatából a szakszerűen bekötött csomagot. Amit aztán negyedórás tépkedés és vagdosás után sikerült kinyitnom. A tartalma lenyűgöző volt, mutatom is:

22539801_890672367775504_2891767894791656341_n.jpg

Képeslap, könyvjelző, cicás toll, jegyzetfüzet, na és persze az áhított bagoly és maga a könyv. (Nálam baglyos lábtörlőtől kezdve párnán át különböző random helyeken megtalálható a motívum, csak, hogy értsd a lelkesedésemet. :D )

Szurovecz Kitti neve nem volt ismeretlen előttem, de ez volt az első kötet, amit olvastam tőle. Megfogott a borító, már az is sejtette, hogy itt bizony nem csak egy érzelmi szál fog megjelenni. Nos, valóban. A könyv témája ugyanis a "sokszívűség". A poliamora, azaz a többszerelműség fogalmával eddig még nem találkoztam, így hamar rá is kerestem a vele foglalkozó magyar weboldalra. IDE és IDE kattintva te is megteheted, ha bővebben szeretnél róla olvasni. A könyv fülszövege pedig elárulja, hogy a történet fiktív, de valós alapokra épül:

Annabellának ​két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik… 
Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára – akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik –, úgy érzi, új családra lelt… Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?

A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma. 
Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?

Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen.

Eddig leginkább Jodi Picoult regényeiben találkoztam ilyen tabu-vagy nem mindennapi témákkal. Jó, hogy hazánkban is akad hozzá hasonló szerző, aki képviseli az effajta merészséget. Érdekes beállítottságot ismertem meg Kitti könyvében. Eljátszottam a gondolattal, tudnék-e így élni. Tetszik az egyik srác, együtt vagyunk, aztán találkozom valaki mással, akivel szintén jól érzem magam, de nem dobom az elsőt sem. Sőt, tudnak egymásról és ez rendben is van nekik. Sőt, ők is tartanak még több szeretőt is. Bonyolult ugye? Érzelmi hálók, játszmák - te jó ég, nem lennék hozzá elég erős, nem vonz. Annabella története is jól mutatta, nem egy egyszerű életmód ez. Sok fájdalommal, összetört szívvel jár. Mi van, ha találsz egy olyan embert, akivel már véglegesnek tekinted az életed? Hogyan adagolod be a gyerekednek a szemléletmódodba és miképpen neveled fel? Az biztos, hogy A sokszívű hihetetlen izgalmas olvasmány és számos felmerülő kérdést igyekszik megválaszolni.

Ami miatt még jó könyvnek tartom, hogy segíthet akár önmagunk, saját utunk megtalálásában is a könyv. Hősnőnk is tapogatózik egy új életmód felé és a szakítás utáni tipikus "keresem magam" állapotba kerül. Tombol, bulizik, megpróbál kicsit kilépni a komfortzónájából, tetováltat, ismerkedik, új barátokat szerez... Karaktere inspiráló lehet a hasonló cipőben járóknak.

Nekem összességében nagyon tetszett a mű és valószínűleg újraolvasós lesz. Most, egy-két héttel olvasás után is kattogok rajta, sokszor előkerül a gondolataimban. Hajrá egyszívűek, sokszívűek, szívtelenek, olvassátok!

Ui.: Amikor Annabella egy különleges terápián vesz részt új barátaival, szóba kerül a könyvben az ún. családállítás fogalma. Számomra ez is egy ismeretlen dolog volt, de kifejezetten örülök, hogy efelé a téma felé is elment kicsit a sztori, mert ilyen irányban is nyitotta az érdeklődésemet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr7813185768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása