Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei
2017. június 04. írta: Lulma

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei

Tavaly a Libri Kiadó megajándékozott egy gyönyörű borítójú könyvvel, ami idén az Aranykönyv szavazáson szépirodalom kategóriában első helyezést ért el. Ez a könyv pedig nem más, mint Fábián Jankától Az utolsó boszorkány lánya. Imádtam olvasni és írni is róla. Nemrég a könyvtárban szembejött velem Jankának egy másik, hasonlóan szép kiadású műve, a boszorkányos történet előzménye - vagy előzményei, ugyanis, ha jól tudom, különálló novellák kerültek egy kötetbe. A novellákat egymás után olvasva pedig egy regényt kapunk, Az utolsó boszorkány történetei címmel.

1735. ​Az utolsó nagy boszorkányüldözési hullám Magyarországra is elér. Az esztergomi pékmester tizenöt éves lánya, Sárosi Felícia végignézi, ahogy szeretett nagynénjét meghurcolják, majd kivégzik. Halála előtt a szép Sárosi Kata súlyos titkot bíz a lányra… a boszorkányok örökségét.
A Sárosi család Esztergomról Budára költözik egy új élet reményében, ahol Felícia -hátrahagyva szerelmét – csodás és rémséges kalandok sorát éli át: kuruzslást tanul a Gellért-hegy titokzatos boszorkányától, férjével kis kávéházat nyit Bécsben, majd javasasszonyként Mária Terézia bizalmasa lesz.
Közben zajlik a háború az osztrák örökségért, ami Prága felszabadításával és Mária Terézia cseh királynővé koronázásával sem ér véget, és Felícia kötelességének érzi, hogy a maga eszközeivel segíteni próbáljon a szenvedőkön – még akkor is, ha emiatt gyanúba keveredik, és a királynővel lassan kialakuló barátságát is kis híján elveszíti…

Mágia, bűbáj és boszorkányság – Fábián Janka népszerű e-könyv sorozata, eddig nem publikált új epizódokkal gazdagodva, végre kemény kötésben is a rajongók kezébe kerülhet.

Ahogy a fülszövegből is látható, ezúttal Sárosi Felícia fiatalkorát mutatja meg nekünk a szerző. Az 1700-as években még ténylegesen volt boszorkányüldözés, ezért aki kicsit is úgy érezte, hogy bármilyen furcsa, rejtett, nem mindennapi képessége van, illetve csak szimplán jobban ért a gyógynövényekhez, mint a hétköznapi emberek, máris bujkálnia, titkolóznia kellett kilétéről. Mivel én először Felícia lányának, Zsófiának a történetével ismerkedtem meg, kicsit furcsa volt most a bölcs asszonyt bolondos, szerelmes lányként látni - de hát mindenki volt fiatal, elindult valahonnan.

Élveztem az előzménykötetet is. Az utolsó boszorkány lánya jobban megvett magának, de azért ez is elbűvölt. Izgalmas és érzelmekkel teli világa lekötött. Jól eltalálta az írónő a korabeli párbeszédeket, nekem nagyon átjött a stílus, sokat segített abban, hogy még jobban bele tudjam élni magam a cselekménybe.

Összességében ismét jól szórakoztam és szívesen vennék még kézbe Fábián Janka könyveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr5712563123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása