Siklós László: Táncház
2016. június 27. írta: Lulma

Siklós László: Táncház

... avagy miért jó táncházba járni?

Ezt, a magyar táncházakról szóló kötetet még a Könyvhéten szereztem be, háromszáz forintért. Ez kávéár, nem szabad otthagyni ennyiért! Örülök, hogy nem is tettem. Siklós László gyűjtése a táncháztörténetről érdekes volt és olvastatta magát. Különösen színessé tették az interjúk, amiket még a '70-es években készített az akkori táncházakba járó fiatalokkal.

A kötet hiteles képet ad a táncházmozgalomról, aminek időről-időre én is a részese vagyok és személyes tapasztalataim is megegyeznek a könyvben leírtakkal. Valóban értelmes, lelkes közönséget vonzanak a táncházak és mai napig igaz az, hogy ott nem számít ki vagy, honnan jöttél, mi a végzettséged, a tánc a lényeg. A résztvevők közvetlenek, segítőkészek, kedvesek. Attól, hogy férfi és nő együtt táncol, összekapaszkodik, nem kezdenek el helyben szexelni, mint egyes szórakozóhelyeken majdnem… Nincs biztonsági őr, kidobóember, mégis kulturáltan, igényesen képesek szórakozni a táncosok és az utcáról betévedt érdeklődőket is szeretettel fogadják.

A könyvet olvasva minden oldalnál azt éreztem, hogy igen, ez így van, igaz, amit ír, egyetértek vele. Jó volt olyan érdekességeket megtudni, hogy ki kezdte el a táncházazást, ki muzsikált először, milyen volt régen ez az egész.

Külön fejezetet szentel a Sebő és a Muzsikás együttesek bemutatásának, néhány, máig működő nagyobb néptáncegyüttesnek, népi hangszereknek, néphagyományok leírásának. Megmutatja, milyen az, amikor a falusi élet egyes elemei a fővárosban is teret nyernek maguknak és meggyőz arról, miért érdemes szeretni, őrizni a kultúránkat ahelyett, hogy szégyellnénk, titkolnánk azt.


Ajánlom mindenkinek, aki már volt táncházban és annak is, aki még csak tervezi, hogy elmerészkedik. Megéri, felejthetetlen élmény!

Néhány idézetet is kigyűjtöttem olvasás közben, íme:

"Azért tartom Sebőéket olyan jónak, mert amit csinálnak, az szép. Több ennél: tiszta. Még több ennél: igaz." 

"Július 26-án szervezési hibából egyszerre lépett fel az M7-es együttes Zalatnay Saroltával és Sebőék. A beatkoncertre négyszázan váltottak jegyet, Sebőékre ötszázan."

"A táncház célja: néptánccal, népzenével szórakozni minél szélesebb körben, nyilvános keretek között."

"Azért járok táncházba, mert itt minden olyan szép, hogy sírni tudnék tőle."

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr508848156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása