Josh Malerman: Madarak a dobozban
2016. január 03. írta: Lulma

Josh Malerman: Madarak a dobozban

- Ne nyisd ki a szemed!

A Madarak a dobozban a Fumax Kiadó Fumax Thriller sorozatának részeként jelent meg. The Walking Dead rajongóként már nagyon kíváncsi voltam a könyvre, ugyanis a tartalom alapján teljesen erre a disztópikus világban játszódó, menekülős sorozatra asszociáltam. Igaz, a TWD-ben zombik járkálók, itt pedig valamilyen más lények veszélyeztetik az halandók testi épségét.

A Madarak a dobozban c. regényben olyan lényekről van szó, amelyekre ha ránéznek, azon nyomban megőrülnek az emberek és öngyilkosságot követnek el, vagy pedig megölik az első szerencsétlent, aki a közelükben tartózkodik.

 Az egyik túlélő, Malorie, aki egy elhagyatott házban húzza meg magát, egész jó tervet eszel ki az életben maradásra. Rászoktatja magát a bekötött szemmel való életre és a vele lévő két kisgyermeket is már születésüktől fogva így neveli. Nekik ez lesz a természetes élet. Mintha vakok lennének. Ezáltal sokkal kifinomultabbak lesznek az egyéb érzékszerveik. Malorie-nek különösen a gyerekek hallására van szüksége, ugyanis van egy terve a menekülésre…

Miközben egyrészt azon parázol, hogy akkor mi lesz, ha kilépnek a házból, hogy lehet bekötött szemmel megtalálni a helyes utat, hogy fognak evezni a folyón, mi lesz, ha bármi, akár egy veszett állat megtámadja őket, Josh Malerman duplázza a feszültséget. Folyamatosan követhetjük a múltbeli eseményeket is, amelyek lényegében magyarázatot adnak Malorie egyes jelenbeli cselekedeteire, valamint a könyv címére is, ami nem mellesleg egy nagyon kreatív riasztórendszerre utal. Nagyon tetszett ez a kettősség, hiszen a múltban is számos izgalmas dolgot élt át az akkor még terhes nő.

Ezekben a disztópikus, életveszélyes helyzetekben mindig érdekes kérdés, hogy hogyan élik meg az egészet a várandós nők, illetve a gyermekek. A gyermekek, akiknek még nevük sincs, hiszen úgysem lehet tudni, meddig lesznek életben. Bármelyik percben történhet valami, ha kinyitják a szemüket… Vajon tényleg jobban alkalmazkodnak a gyerekek az egyes szituációkhoz? Beszélhetünk-e egyáltalán nevelésről, vagy csak arról van szó, hogy a szülők belekényszerítik a túlélésbe az utódaikat?

Abszolút hátborzongató és letehetetlen ez a könyv. Minden megvan benne, ami egy jó thrillerhez kell. Olvasás közben minden külső zajra összerezzentem. Kissé beleéltem magam a fejlett hallású gyerekek helyzetébe. :)

Nem hagyhatom említés nélkül a könyv igényes külsejét sem. (Igen, néha bizony a ruha is teszi…!) Már a borítón található kis lyukon bekukucskálhatunk és láthatjuk az első lapon szárnyaló madarakat, illetve minden fejezet elejét vészjósló, szerteágazó faágak díszítik.

Várom a történet folytatását. Mert remélem, lesz neki. Ugyanis maradt bennem egy hatalmas kérdőjel a végén a lényekkel kapcsolatban. Aki olvasta, szerintem érti, aki pedig nem, az gyorsan olvassa el!

A könyvet ezúton is köszönöm a Fumax Kiadónak!

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr68231926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolfy27 2016.01.03. 17:58:59

Ne tedd ezt velem, eszembe se jutott volna még csak rá se nézni a könyvre, most meg nézd meg, kívánságlistás :D

Lulma 2016.01.03. 19:50:14

@Wolfy27: Pedig már ránézni is tök jó, olyan különleges a borítója :) Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá!

KönyvParfé 2016.01.14. 18:56:21

Akarom ezt a könyvet! :D A bejegyzésed szuper lett, jól elhúztad az orrom előtt a mézesmadzagot. :) Pont ma fogdostam meg egy könyvesboltban, mert annyira tetszetős a borítója.

Lulma 2016.01.14. 19:56:17

@KönyvParfé: Köszönöm :) Ugye milyen jó? Amikor megérkezett, még mást olvastam, de minden nap bekukucskáltam a lyukon, amíg el nem kezdtem :D
süti beállítások módosítása