Hygge
2017. december 08. írta: Lulma

Hygge

Még nyáron kaptam egy Libri ajándékutalványt és most végre összegyűlt egy-két könyv, amire azt tudtam mondani, hogy na, ezeket szívesen megvenném. Általában nehezen veszek könyvet, mivel könyvtárba járok és inkább úgy vagyok vele, hogy már a legújabb megjelenések is egész hamar megtalálhatóak a könyvtár polcain, minek költsek rájuk annyit? Na, de most még pluszban csábított a Libri 3+1-es akciója is.

Már egy ideje szemezgetek a Hygge és a Lagom fogalmával. Szembe jönnek időnként. Nagyjából tudtam, mik ezek, de végül vettem egy-egy könyvet a témában. Írhatnék akár együtt is a két könyvről, amit beszereztem, de a Lagomot még nem olvastam el. Kezdjük most a Hyggével.

Több ilyen című könyv is megtalálható a boltokban, de én Louisa Thomsen Brits kötetét választottam. Tetszett a borítója és a fülszöveg is megfogott.

Mindenki ​szeretne boldog lenni. Csakhogy a boldogság tünékeny, legtöbbször csak pillanatokra adatik meg az embernek. Ám vannak, akiknek mégiscsak sikerül életük, mindennapjaik állandó részévé tenni. Ők a dánok, akik hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében. Vajon mi a titkuk? A válasz egy szó. Egy lefordíthatatlan, vagy százféleképpen lefordított szó, amely azonban elterjedt és meghódította a fél világot: hygge. 
Louisa Thomsen Brits szemgyönyörködtető és léleksimogató, szépséges kis könyve ennek a titokzatos szónak a jelentését fejti fel. Mi a hygge? A pillanat, az itt és most megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, a védettség, a meghittség, a kötődés érzése. Jóllét, beteljesültség, megelégedettség. A puszta létezés öröme. Csupa olyan érzés és élmény, amelyeket ismerhetünk, mert ott rejlik mindennapi életünk ritmusában, napi rutinjainkban, szokásainkban, apró szertartásainkban. Csak éppen tudatosítanunk kell őket magunkban, hogy teljességgel megélhessük és kiteljesíthessük valamennyit. Ezért persze tenni kell, mindenekelőtt figyelni önmagunkra, egymásra, környezetünkre. Hogy megteremthessük a vágyott harmóniát, összhangba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. A világgal, amelynek minden szegletét-részletét be- és kitöltheti a hygge. Amely ott van, ott lehet az építészetben, a lakberendezésben, a kertépítésben, az öltözködésben, a divatban, a gasztronómiában, az ünneplés ceremóniájában. 
Gyújtsunk gyertyát, főzzünk egy jó kávét vagy teát, vagy töltsünk ki egy pohár finom bort, fészkeljük be magunkat kedvenc fotelünkbe és fedezzük fel az élet kisebb-nagyobb örömeit a hygge segítségével! 
Közben ne felejtsük el, általános recept nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia és megteremtenie a maga hyggéjét. De ahogy Teréz anya mondta: „Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet.”

Nos, a hygge olyan dolog ami egyszerre megfoghatatlan, mégis hihetetlen egyszerű és ott van a mindennapokban. Nálam legalábbis ott van, de mostantól igyekszem még tudatosabban "hyggézni". A hygge jelenthet mindenkinek mást, mégis ugyanaz a lényege. Ez a dán fogalom a harmóniát, a békét, az otthonosságot igyekszik körbeírni. Csak hát annyira sok minden ráhúzható, hogy egyre többen már könyv formájában próbálják átadni a jelentését, ugyanis van mit mondani róla.

A hyggét én például a kuckózásban élem meg. A puha plédek érintésében, a kényelmes ruhák hordásában. Az összebújásban, ölelkezésben. Abban, hogy esténként gyertyákat gyújtok és szinte minden nap próbálok fél órácskát bekuckózni az ágyon vagy a kanapén és olvasni. Abban, amikor csak fekszünk egymás mellett a párommal, és átbeszéljük a nap eseményeit vagy a terveinket - vagy csak átkarol és csendben kipihenjük a nap fáradalmait. Néha elkap a hygge érzés a tömegközlekedésen is. Kora reggel, zenehallgatás közben, az ébredező várost szemlélve - megjelenik a jó itt, jó most, jó lenni érzés. Belegondoltatok már abba a rohanó hétköznapokban, hogy jó dolog egyszerűen csak lenni és megélni a pillanatot? Hogy jó helyen vagy a világban, a mostban? Szerintem érdemes erre jobban figyelni. Biztos, hogy minden embernek van egy-egy olyan momentum a napjaiban, amikor azt érzi, hogy ez most az enyém, ez én vagyok és most jó nekem. Lousia Thomsen Brits írása ezt az állapotot segít megérteni. Számomra inspiráló volt a kötet és megnyugtató, amihez a gyönyörű fotók is hozzájárultak. Már maga a könyv olvasása is hygge élmény volt Meg most ez az írás is. 

Lényeg, hogy ajánlom mindenkinek, hogy kicsit lassuljon le és hyggézzen tudatosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr613456805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása