Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
2016. november 14. írta: Lulma

Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon

Sue Monk Kidd könyvét már ezer éve el akartam olvasni. Most végre megtettem - és nem bántam meg.

Hetty ​​rabszolga a kora 19. századi Charlestonban. A szenvedésen túli életről, szabadságról álmodik. Jómódú gazdáinak lánya, a csillapíthatatlan tudásszomj és lázadó eszmék által hajtott Sarah kislánykora óta keresi a hivatását a világban, de fogva tartják a nőkre kényszerített társadalmi kötelékek.

A tízéves Hetty szobalányként a mindössze egy évvel idősebb Sarah tulajdonába kerül. A Szárnyak nélkül szabadon kettejük életútját követi végig: azt, hogy miként alakítják drámai módon egymás sorsát, és hogyan alakul ki a bűn, a dac, az elidegenedés és az ambivalens szeretet által meghatározott, összetett viszonyuk. Hetty megismeri a bánat és a gyász értelmét, s egyre inkább ráeszmél, ki is ő valójában. Sarah útját összetört remények, árulás, viszonzatlan szerelem és száműzetés szegélyezik. Vajon mit tartogat számukra a faji és társadalmi előítéletektől terhes 19. századi Délen az élet, vajon képesek lesznek-e szárnyak nélkül is szárnyalni?

Hetty/Handful tíz évesen kerül a nála egy évvel idősebb Sarah Grimké tulajdonába. A családnál szolgál Handful édesanyja, Charlotte is. Tehetséges varrónő. Sarah már gyerekként ígéretet tesz neki arra, hogy Handfult felszabadítja. Erre több próbálkozást is tesz. Kezdetben a törvényt megszegve olvasni tanítja a lányt. Ezután egy tétlen időszak következik. Ebben a korban a női egyenjogúság még nem létezett - Sarah hiába szeretne, egyszerűen képtelen bármit is tenni az ügy érdekében. Fiatal felnőttként azonban elég bátor lesz ahhoz, hogy lépjen és kitörjön az arisztokrata béklyókból. Innentől egész életében arra törekszik, hogy elérje a rabszolgaság rendszerének megszüntetését. Időközben megszületik húga, Nina, aki osztozik nővére nézeteiben. A nővérek és Handful sorsa összefonódik. Bár az évek során a gyerekkori barátság lazul, Sarah sosem tesz le a fogadalmáról, folyamatosan azon dolgozik, hogy történjen valami, a nők is hallathassák hangjukat, ne legyen szakadék a különböző bőrszínek között, váljon valóra az egyenjogúság.

Nagyon jónak tartom, hogy a mű Sarah és Handful szemszögét is bemutatja, így párhuzamosan kaphatunk képet a gazdagok (vagy akár fehéreket is mondhatnék) és a szolgák (feketék) világáról. Gyönyörű a párhuzam, ami arra világít rá, hogy mind Sarah, mind Handful börtönként tekint az életére. Sarahnak rabság az arisztokrata lét, ahol a nőkre alárendeltként tekintenek, akiknek a fő feladata a férjfogás és gyerekszülés. Handful pedig rabszolgaként tényleges szabadságra vágyik. Sarahnak a lelke, míg Handfulnak a teste szenved rabként.

A regénynek van valóságalapja. A szerző a valódi Sarah Grimké élettörténetét alakította át kissé. Érdekesség, hogy a műben megjelenő mesélőtakaró, amit Charlotte készített, Harriet Powers szövőnő takarói alapján ihlették meg az írónőt.

Handful és a Grimké nővérek kiváló példák arra, hogy a kitartás, céltudatosság, kemény munka eléri a célját. Szárnyak nélkül is lehet szabadon szárnyalni. Fantasztikus jellemeket ismerhettem meg, akikből erőt és magabiztosságot tudok meríteni. Sue Monk Kidd regényével ismét egy kedvencet avattam.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr2711959671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása