Jessica Knoll: Szerencse lánya
2016. június 14. írta: Lulma

Jessica Knoll: Szerencse lánya

Már egy ideje végeztem ezzel a könyvvel, csak nehéz volt utána összeszedni a gondolataimat.

Jessica Knoll könyvéről annyit tudtam, hogy 2015 legsikeresebb első regénye és 27 országban bestseller. Ezt is a borítójáról olvastam le, a fülszöveggel együtt:

„A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.

DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA!

Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…

A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?”

Őszintén szólva nem sokat vártam a regénytől és az első fele valóban olyan volt, mint amire számítottam. Egy üresfejű, külsőségeke adó nőről olvastam, akinek csak a fogyókúra, ékszerek, ruhák, tökéletes vőlegény és álomesküvő lebegett a szeme előtt. Előfordult egy-két megjegyzés a múltjával kapcsolatban, de csak apránként adagolta a régi tragédia részleteit. A könyv második felénél kezdtem azt érezni, hogy letehetetlenné válik a regény és még többet akarok tudni Ani életéről, tinédzserkoráról.

Kiderült, hogy a felnőttkori máz, a folytonos tökéletességre törekedés csak álca… Megpróbál felvenni egy olyan női szerepet, amibe egyszerűen senki sem tud belekötni. Az a fajta sekélyesség, ami ezt a jelenbeli életét jellemezte Aninak, nagyon negatív volt számomra. Úgy éreztem, kicsit hosszúra is nyúlt a regény eleje, ami ezt a stílust taglalta, de hajtott a kíváncsiság és nem tettem le a művet.

A múlt egyes elemei, mint egy kirakós darabjai, úgy kerültek a felszínre és szinte teljesen ellentétben áll a regénynek a második fele az elsővel. Az ottani rózsaszín, gondtalan világot nyomasztó hangulat, sötét témák váltják fel. Egy meg nem értett, magányos tini világa, aki áldozattá válik. Áldozattá, akit ráadásul hibáztatnak is. Anin 14 éves korában nemi erőszakot követ el néhány társa. Ez az esemény lappang a múltjában. Ez, és még egy borzalmas titok, egy olyan történés az iskolájában, amiről olvasni sokkoló volt. Már a lány megerőszakolása is rettenetes, de ezt a tragédiát még egy követi. Szinte csoda, hogy Ani nem roppant össze és fel tudott állni. Igaz, hogy már nem önmagát rakta össze a történtek után, hanem inkább egy teljesen új személyiség mögé menekült. Vajon képes lesz újra kilépni e mögül az álarc mögül? Lehet még újra egészséges, szeretni képes felnőtt? Vagy a megmarad a szerencsés lány-maszk mögött?

Érdekes és elgondolkodtató Jessica Knoll regénye. Egyáltalán nem az a könnyed történet, amire esetleg a cím, és esetleg a borító alapján gondolnánk – de hát a fedőlap alatt gyakran nem az van, amire első látásra számítunk.

A saját példányomat köszönöm a Libri Kiadónak!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr228810612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása