Vörös és rubin pöttyök
2016. április 03. írta: Lulma

Vörös és rubin pöttyök

Nemrég a KönyvParfé blog írójával tettünk egy kellemes tavaszi sétát a belvárosban. Megcsodáltuk a különböző üzletek húsvétra készülődő kirakatát és persze egy jót beszélgettünk, majd búcsúzásként kicseréltük a csomagjainkat, ugyanis mindketten úgy készültünk, hogy könyveket adunk kölcsön a másiknak. Hozzám a Könyvmolyképző Kiadó két „pöttyös” könyve került. Mindkettő egyfajta „new adult” könyv, azaz a szereplők a húszas éveik elején járnak, és valamilyen problémával szembesülnek. Azért vettem őket egy kalap alá ebben a bejegyzésben, mivel mind a kettő könyv témája érinti a nők bántalmazását.

Először Tammara Webber: Easy – Egyszeregy c. könyvét vettem a kezembe. (Ez a vörös pöttyös.)

Adott egy lány, Jacqueline, akivel több év együtt járás után szakít a barátja. A lány összezuhan, de ahogy az lenni szokott, egy jó barátnő segítségével, aki ez esetben az Erin névre hallgat, hamar talpra áll. Hamarosan egy új fiú lép be az életébe, azaz úgy néz ki, kettő is. Lucas, a titokzatos tetovált, piercinges srác, aki bátornak és védelmezőnek bizonyul. okos, csendes, megbízható, szeret rajzolni, egész jól főz és még egy cicája is van. Elég jó pasi alapanyag. Nála már csak Landon titokzatosabb, akivel Jacqueline csak emailben érintkezik, ugyanis ő korrepetálja közgázból a lányt. Nem csak a tananyagról beszélgetnek. Jacqueline-t felvidítja az intelligens magántanár és kíváncsivá teszi. Vajon ki lehet ez a srác? Lehetséges, hogy már ismeri az egyetemről?

Kérdezhetnéd, hogy hol is van itt szó akkor bántalmazásról? Valóban, a fenti összefoglalóm akár egy könnyed romantikus regény alapja is lehetne. Azonban az Easy a címmel ellentétben nem egy könnyű történet. Nem említettem még Buck-ot, aki már a regény elején megpróbálja megerőszakolni Jacqueline-t, majd erre még többször is kísérletet tesz. Buck támadása ellen védi meg Lucas hősnőnket, aki sajnos kezdetben még legjobb barátnője elől is titkolja a történteket. Ez gyakran előfordul szexuális zaklatás, bántalmazás esetén.  Ez a könyv lényegében egy útmutató arról, hogy mit tegyenek a nők, ha ilyen történik velük. Nem szabad senkinek sem magában tartani az eseményeket. Minél előbb cselekedni kell, hogy elkaphassák a támadót! Ezen kívül az önvédelmi tanfolyam fontossága is előtérbe kerül. Erin, a hűséges és lelkes barátnő elrángatja Jacqueline-t egy tanfolyamra, ahol együtt készülhetnek fel a védekezésre. Hasznos tudásra tesznek szert.

Egyszerre izgalmas és romantikus ez a könyv. Nagyon hamar elolvastam. Tetszett Jacqueline jellemfejlődése. A naiv, bájos lányból egy igen erős, határozott nő vált. Természetesen az is kiderül, hogy végül melyik fiú segít neki ebben!

A másik könyv, ami hozzám került, az nem más, mint Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere c. alkotása. (Rubin pöttyös.)

Az elején nehezen indult be, de aztán teljesen belelendültem és végül azt vettem észre, hogy már be is fejeztem. Ezúttal egy két szálon futó regényről van szó. Az egyik elbeszélőnk Josh, a magányos, helyes srác, aki szabadidejében leginkább barkácsolni szeret. (Látszik, hogy női szerző és fordító munkája, mert a barkácsoláson kívül más szinonima nem volt erre a tevékenységre – de semmi gond, én se vagyok benne annyira a témában, attól még jó a könyv. :-) )

A másik szál Nastya szemszögét mutatja be, aki valamilyen tragédián ment keresztül, ezért némasági fogadalmat tett és testi fogyatékosságát különleges öltözékével, stílusával próbálja ellensúlyozni. Mivel azt, hogy pontosan mi is történt vele, apránként tudjuk meg, végig csak sejteni lehet, hogy itt is egyfajta bántalmazásról lehet szó. Nastya viselkedéséből és szokásaiból lehet erre következtetni. Némaságát mind az iskolában, mind a családja előtt keményen betartja, csak egy bizonyos személy előtt kezd megnyílni és kezdi magát biztonságban érezni. Egyébként retteg az utcákon, ezért minden este más útvonalon fut, mindig magával visz egy gázsprayt és egy gumibotot és jártas az önvédelemben. Gyűjti a neveket, amiből sejteni lehet, hogy jelenlegi személyisége csak egy álca. Valójában még keresi önmagát, mert úgy gondolja, hogy az az ember, aki volt, meghalt a múltjában, amikor rátámadtak.

Barátsága Josh-sal mély és nagyon megható. Lassan másokkal is elkezd kapcsolatot teremteni és újra élni kezd. Hogy ki és milyen szerepet játszik az összetört lelkű lány életében, azt megtudhatod, ha elolvasod ezt a csodás könyvet.

Örülök, hogy ilyen sorrendben olvastam el ezt a két művet, mert az Easy – Egyszeregy könnyedebb, tényleg inkább útmutató szerű, a Nyugalom tengere viszont sokkal megrázóbb, fájdalmasabb, nagyobb veszteségek feldolgozását mutatja be. A karakterek kidolgozottabbak, az események részletesebbek és jobban megérintik az olvasót.

Mindkét regény körbejárja a bántalmazás, támadás kérdését. Jó tanácsokat adnak, hogy lehet kezelni ezeket a történéseket és feldolgozni, továbblépni a szörnyűségeken.  A nehéz témák ellenére élvezetes és szórakoztató olvasmányok, amiket szívből ajánlok mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr948557578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2016.04.04. 08:36:21

De örülök a bejegyzésednek! :) És annak is, hogy tetszettek a könyvek. Kicsit bizonytalan voltam, hogy tetszeni fognak-e, de most megkönnyebbültem, hogy nem lőttem nagyon mellé. :) Szuper a bejegyzés. Ha visszakerülnek a könyvek, talán megint elolvasom őket... :D

Lulma 2016.04.04. 18:30:56

@KönyvParfé: Igen nagyon tetszettek. Az Easy jobban, de a másik is különleges. :)
süti beállítások módosítása