Sofia Lundberg: Az elveszett nevek füzete
2019. április 23. írta: Lulma

Sofia Lundberg: Az elveszett nevek füzete

Áprilisban folyamatosan újabb kedvencekre találok. Az elveszett nevek füzete is hamar beszippantott és le se tettem, amíg el nem olvastam. Egyszerre volt izgalmas és megható. Nem nevezném könnyed olvasmánynak.

A regény főszereplője egy idős hölgy, aki címlistás noteszét forgatja a kezében. A piros kis füzet neveket tartalmaz. Neveket, akikhez arcok és történetek társulnak. Velük találkozott a majdnem száz éves Doris élete során. A legtöbb név pedig már egy határozott vonallal át van húzva és mellettük ott áll a felirat, miszerint az illető meghalt. Doris életéből is kevés van már hátra. Sorra veszi a neveket és visszaemlékszik a fontosabb eseményekre.

Nem is gondolnánk, hogy egy egyedül élő öreg hölgy valaha milyen volt. Az elején én is csak a jelent láttam. Ahogy ül a régi bútorokkal berendezett kis lakásban és szociális gondozók váltják egymást minden nap. Segítenek neki enni, fürdeni, beszélgetést kezdeményeznek vele. Rajtuk kívül pedig csak húga unokája keresi időnként Dorist, Skype-on keresztül. Csodálatos, ahogy egymást segíti a két különböző korú nő. Erőt adnak egymásnak a beszélgetéseikkel.

Lassanként elém tárult Doris múltja. A végére pedig már nem azt a ráncos bőrű kis nénit képzeltem el, hanem egykor sugárzó szépségű fiatal lányt, aki fantasztikus utat járt be. Sírás nélkül igen nehéz volt az utolsó oldalakat olvasni.

Néha meg kell állni a rohanó életünkben és elolvasni egy ilyen könyvet. Mély lélegzetet venni és elgondolkodni. Emlékezni az életeseményeinkre és visszalapozni a saját piros füzetünkben egy-egy névhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr514781818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása