Könyvhét - 1. rész
2015. június 05. írta: Lulma

Könyvhét - 1. rész

A könyvhét immár 3. éve kihagyhatatlan program számomra. Idén úgy néz ki, minden nap ott leszek. Tegnap kezdtem nagymamámmal a körutat, aki a SIKERES ÁLLAMVIZSGÁM alkalmából megjutalmazott néhány könyvvel.

covers_348889.jpg1. Lev Grossman: A varázslók

Ezt a könyvet már pár hete kinéztem magamnak, már nagyon várom, hogy olvashassam! Hamarosan elkezdem, addig is a borítóban gyönyörködöm :)

Fülszöveg: A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol – barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret –, a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.

A varázslók komor történet a felnőtté válásról, második esélyekről és arról, hogy ha valamit nagyon görcsösen akarunk, akkor talán soha nem kapjuk meg. A könyv a 2009-es megjelenését követően hatalmas vitát váltott ki és nagyon megosztotta a fantasy műfaj kedvelőit – vannak, akik nem is hajlandóak ekként tekinteni rá, hanem kortárs regényként kezelik –, de emiatt csak többen és többen olvasták el. Végül óriási siker és New York Times Bestseller lett, többek közt George R. R. Martin, John Green, Audrey Niffenegger és William Gibson is rendkívüli elismeréssel méltatta, ráadásul a folytatásokkal a szerző végleg lefektette a 21. századi fantasy alapköveit.

covers_25988.jpg2. Temesi Ferenc: Amszterdam stb.

Amszterdam... egy ideje izgat ez a hely. Most valahogy az 500-as könyvek között kotorászva megfogott a borító és ennyi pénzért nem hagyhattam ott.

Fülszöveg: Farkas első regényét írja, amikor holland könyvkiadó barátja, Jaap révén meghívást kap egy amszterdami avantgárd világfesztiválra. Egy csomó barátot szerez, és megismerkedik Dzsókkal, a rendkívüli tehetségű magyar festőnővel.
Ezután minden évben Amszterdamba látogat. Jaap egyszer bevallja magyar barátjának (aki akkor egy nála huszonhárom évvel fiatalabb lánnyal él), hogy szerelmes tizenkét éves nevelt lányába, és a szerelem kölcsönös. Odaadja neki angolul írt naplóját.
Egy nap kétségbeesett meghívó érkezik: Dzsók gyomorrákban fekszik, és nem akar egyedül meghalni. Farkas elindul legnehezebb amszterdami útjára.

713388_4.jpg3. Jane Austen: Értelem és érzelem

Valójában ez nem könyvheti, azaz nem ott vásároltuk, de mivel ott kaptam meg, ide sorolom.

Fülszöveg: A XVIII—XIX. század fordulóján a pénz s az önérdek uralkodik Angliában. A két Dashwood nővérnek, akinek se vagyona, se rangja, keményen meg kell küzdenie az előítéletekkel, hogy elnyerjék a férfit, akire szívük igaz szerelmével vágynak. A mások iránt megértő, végtelenül tisztességes Elinor fegyvertelen az olyan szerencsevadászokkal szemben, mint vetélytársnője, Lucy Steele, míg Marianne, aki megingathatatlanul hisz a szív szavában, egy gátlástalan férfi hálójába keveredik. Jane Austen hősnőinek története szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról s természetesen reményről és boldogságról mesél, s közben lenyűgöző és gyakran kaján képet fest a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat.

+1. Tolvaly Ferenc: Vérvörös sirály

Ezt a könyvet anyának vettem, kedveli az írót.

Fülszöveg: Van egy festmény - vörös ködből elővillanó, szürkéskék víz felett lebegő sirályt ábrázol -, és sokaknak sokfélét jelent, jót-rosszat egyaránt. Egy spanyol öböl idilli emlékét, egy drámai kimenetelű mexikói kalandot. egy havasi kalyibában töltött lidérces éjszakát: Tolvaly Ferenc tovább folytatja a Magányos évszázad és A Szélhárfa lakói regényeit, immár trilógiavá bővítve dokumentum- és életrajzi elemekkel átszőtt, a térben és időben madárszárnyak biztonságával csapongó írásait. Hozzánk most a legközelebbi a Vérvörös sirály. Az immár tizenöt esztendős magyarországi rendszerváltás tragikus és tragikomikus alakjai egyaránt felvonulnak a karrier- és szerelmi történetként is értelmezhető szövegben, s a helyszíneken: luxusnyaralók luxusmagányában vagy az erdélyi havasok védtelenségében önmagát kereső főhős "életút-interjú"-jának felfogható meséinek színterein. Nem sokat tudunk erről az időszakról, noha átéltük, megszenvedtük. Tolvaly epikája olyan olvasói helyzetet kínál, amelyben sokan kíváncsian, sokan áldozat voltukat felismerve osztozhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr217520176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása