Markus Zusak: A könyvtolvaj
2015. február 03. írta: Lulma

Markus Zusak: A könyvtolvaj

covers_139018.jpg„Egy apró kis tény: Meg fogtok halni” – Így kezdődik Markus Zusak zseniális könyve. Zseniális. Csak így tudom jellemezni. Egyesek elcsépelt témaként fogják fel – valóban, kedvelt irodalmi és filmes téma a II. világháború – de ez a könyv úgy tökéletes, ahogy van.

Fülszöveg: „1939. A náci Németország. Az ország visszafojtja lélegzetét. A halálnak sohasem volt még ennyi dolga. Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel könyveket lop. Ez az ő története meg a Himmel utca többi lakójáé, amikor a bombák hullani kezdenek.

FONTOS INFORMÁCIÓK: Ez a kis történet egy lányról egy harmonikásról néhány fanatikus németről egy zsidó bokszolóról és egészen sok lopásról szól.

MÉG VALAMI, AMIT TUDNOTOK KELL: A HALÁL HÁROMSZOR FOGJA MEGLÁTOGATNI A KÖNYVTOLVAJT”

images.jpgMondhatni ez a lényeg, de közben meg mégsem. A részletek, az apró jelenetek, a lopások, Max álma, amiben Hitlerrel bokszol, a Führer karmesterként ábrázolva, az olyan fejtegetések, hogy vajon hányan sérültek meg a „Heil Hitler!” karlendítés közben, egy hideg könyvtárszoba, a csokoládészínű ég … ezek a benyomások teszik kivételessé ezt a művet.

A karakterek: A narrátor maga a halál. Mesteri húzás az írótól… szerethetővé, emberivé teszi. Gyönyörű lesz tőle az egész. A könyvtolvaj: Liesel Meminger. Elbűvölő, korához illően kissé naiv, ám bátor és nagyon jó barát. Rudy Steiner. Minden gyereknek ilyen játszótársat kívánok. Max Vandenburg: számomra a barátság jelképe. Rosa Hubermann, aki rosszul titkolja, hogy tud szeretni. Pedig nagyon tud. Végül, de nem utolsó sorban… sőt: Hans Hubermann. Az ezüstszemű, a legjobb, a legnagyszerűbb, a harmonikás.

Készült belőle film is, én először azt láttam. Volt olyan ismerősöm, aki óva intett ettől, mert utána elvileg borzalmas a könyv, de egy hónap szünettel a kettő között pont optimális. Ráadásul a könyv és a film, ahogy ez lenni szokott, két különböző remekmű. Szinte kiegészítik egymást. A színészek fantasztikusak. (Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Ben Schnetzer… )

Ezt a történetet ismerni kell. Olvasni kell. Szeretni kell.geoffrey-rush-stars-as-hans-hubermann-and-sophie-nelisse-stars-as-liesel-meminger-in-the-book-thief-movit_net_.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr697137713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása