Anita Diamant: A vörös sátor
2016. október 18. írta: Lulma

Anita Diamant: A vörös sátor

A Libri Kiadó jóvoltából került hozzám Anita Diamant könyve, amibe nehezen kezdtem bele, de nagyon hamar azon kaptam magam, hogy csak falom az oldalakat és beszippant az gyönyörű bibliai történet.

„Ha valaki meg akar érteni egy nőt, először is az anyjáról kérdezze. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen négy anyám is volt, és mind másképpen fegyelmezett, tanított és dédelgetett, más-más adottságokat és félelmeket kaptam tőlük.”

Így kezdődik a bibliai időkben játszódó, lélekemelő történet, mely Dína személyes vallomása arról a titkos tudásról, amit nők örökítettek nemzedékről nemzedékre, miközben a férfiak számára tiltott vörös sátorban összegyűltek. Itt mesélték el egymásnak titkaikat holdtöltekor, itt osztották meg egymással az asszonyi tudást születés és halál, szerelem és szex, öröm és fájdalom dolgairól.

Apák öröksége, fiúk viszálykodása, a Kánaánba vezető veszélyes karavánút, rabszolgák és ágyasok, váratlan gyermekáldás és elhazudott esküvő, és persze az igaz szerelem, amiért gyakran nagy árat kellett fizetni.

Anita Diamant időtlen története anyákról és lányaikról immár 28 országban, több mint 3 millió példányban fogyott el, példátlan sikerének köszönhetően nagyszabású tévésorozat készült belőle. 

József történetét mindenki ismeri. Ő volt Jákob és Ráhel legkisebb fia. Apja kedvenceként kivívta fivérei ellenszenvét. A viszálykodás odáig fajult, hogy végül bátyjai eladták őt rabszolgának Egyiptomban. Azt viszont kevesen tudják - legalábbis én eddig nem hallottam róla - hogy Jákobnak több felesége is volt és tizenegy fia után egy lánya is született, Dína. Az ő szemszögéből kaphatunk betekintést a nomád pásztorcsalád életébe. Sátrakban élnek, a család minden tagja besegít a napi teendőkbe. Együtt vannak, összetartanak. A tábor közepén pedig a titokzatos vörös sátor kap helyet. Ez a nők szentélye. Ide férfi nem teheti be a lábát. Itt gyűlnek össze a nők havi vérzésük idején - érdekes, hogy ez a könyv szerint egyszerre történik meg minden hónapban. Ilyenkor pár napig itt tartózkodnak a törzs nőtagjai. Pihennek, félreteszik a munkát, beszélgetnek, történeteket mesélnek, pletykálnak. Jól érzik magukat együtt. Csodaszép, ahogy a szerző ezeket az együttléteket ábrázolja és egyáltalán, a könyvben megjelenő összes érzelem gyönyörű, tiszta, egyszerű és ősi.

Ami még nagyon megfogott, az a kezdetleges szülészet megjelenése a könyvben. A nők egymást támogatva vettek részt a nagy eseményben, így kicsit mindenki magáénak érezte a pillanatot, amikor egy-egy gyermek világra jött. Így esett, hogy Jákob két felesége és két ágyasa, tehát mind a négy nő Dína anyjának nevezte magát. Lea volt a szülőanyja, de Ráheltől, Bilhától és Zilpától is számos olyan dolgot tanult a lány, ami hozzájárult ahhoz, hogy bátor, intelligens, határozott nővé válhasson. Ráhel, majd később Dína is bábának tanult és mindketten örömüket lelték ebben a csodás hivatásban. Hírnevük messzire jutott. Ennek kapcsán ismerte meg Dína a férjét is, aki egy herceg volt.

Sajnos a ő szerelmük története szomorú és Dína felnőtt élete már igen nehéz és fordulatokkal teli. A könyv három részre osztható. Az első kettő Dína "négy anyjának" történetét meséli el. A hangnem itt még vidámabb, jobban élveztem ezeknek a részeknek az olvasását. Kellemes volt a nomád életbe való belepillantás, szinte éreztem a vörös sátor misztikus hangulatát, izgultam a különböző szertartásokon. A harmadik rész azonban már könnyeket csalt a szemembe. Hatalmas változást hozott a cselekménybe Dína sorsa. Jákob és fiainak személyiségváltozása csalódás volt számomra. Emiatt vegyes érzelmekkel gondolok vissza a regényre. Szerettem olvasni, de a vége megrendítő, felkavaró volt.

A könyv elolvasása után megnéztem a két részes minisorozatot is. Jákobot a Trónok harcából ismert Iain Glen alakította, ennek külön örültem. A filmváltozat jobban kiemelte Jákob és Dína kapcsolatát. A könyvben Jákob szinte semmit sem foglalkozott a lányával, vagyontárgynak tekintette, csak a fiaival törődött. Dínát nőrokonai nevelték fel. Úgy gondolom, érdemes mind a könyvet elolvasni, mint a sorozatot megnézni. Kiegészítik egymást. A magam részéről mindkettőt ajánlom azoknak, akik kedvelik a megható, romantikus, kalandos, szókimondó történeteket. Különösen a nőknek ad sok olyan értéket, tanulságot, bölcsességet mindkét mű, amit beleépíthetünk személyiségünkbe, mindennapjainkba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr6911819237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása