Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek
2016. január 18. írta: Lulma

Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

A Fumax Kiadó jóvoltából került hozzám a könyv, amit nagyon vártam, majd mégis sokáig kerülgettem, forgattam, míg végül nagy nehezen elkezdtem olvasni. Izgalmasnak ígérkezett a fülszöveg, nem ezzel volt a baj. Egyszerűen csak nem tudtam, pontosan mire is számítsak: kutyává változó tinédzserek, biológiai kísérletek, DNS manipuláció, laboratórium? Lényegében majdnem mindent meg is kaptam, amitől tartottam… csakhogy egy eszméletlenül szerethető és különleges formában!

A Virals – Fertőzöttek ugyanis egy igazán egyedi regény az ifjúsági és a Young Adult kategória határán - legyen YA, ha már én is olvastam és ennyire élveztem.

A történet főszereplője Tory Brennan, aki barátaival, Bennel, Hi-al és Sheltonnal szívesen keveredik különböző kalandokba. A négy jó barát ugyan csak 14 éves, de a tudásuk sok felnőttét megszégyeníti. Nem okoz gondot nekik egy frissen kiásott csontváz azonnali anatómiai elemzése, sőt, egy parvovírussal fertőzött farkaskutya ápolásától sem jönnek zavarba. Hogy hogyan kerülnek ilyen helyzetekbe? Lássuk csak!

Toryék Dél-Karolinában élnek egy kisebb szigeten, de titokban sokszor átcsónakáznak a közeli Loggerhead-szigetre, ahol a LIRI Kutatóintézet áll. Tory apja is itt dolgozik. Az öreg nem feltétlenül örül, hogy a lánya miatt már nem egyszer kellett magyarázkodnia a főnökének, Dr. Karstennek. Karstennek most még a szokottnál is jobban meggyűlik a baja Toryval, ugyanis a lány megtalálja egy jó pár éve halott nő csontvázát az intézet közelében, majd barátaival betörnek a kutató egyik szigorúan őrzött termébe és ellopják az ott talált kísérleti alanyt. Ez az alany nem más, mint Ordas, a kis farkaskutya. Tory, aki nagy kutyabarát, azonnal kimenekíti a veszélyes kísérletből az állatot. Ordas parvovírussal fertőződött. Tory azt gyanítja, hogy Karsten direkt oltotta be ilyen vírussal a kutyát, ami kutyáknál akár halálos bélgyulladást is okozhat. A kísérlet nem véletlenül volt szigorúan titkos. Ordas parvovírusát nem csak állatok kaphatják el. Hamarosan a négy tudóspalánta megfertőződik. Nos, ők nem teljesen a bélgyulladás tüneteit produkálják… Az életük megváltozik. Lassacskán átvesznek egyfajta jellegzetes kutyatulajdonságokat. Felerősödnek az érzékszerveik, az erejük, hallják egymás gondolatait… baráti társaság helyett összetartó falkává alakulnak. Emberi DNS-ük keveredik a farkaskutya DNS-ével. Az újonnan szerzett képességeiket pedig mi másra használnák, mint a csontváz rejtélyének megfejtésére?

A kezdeti félelmeim teljesen eloszlottak az első pár fejezet után. Csak úgy faltam az oldalakat. Nagyon tetszett a cselekmény és a karakterek is a maguk koravén módján. Kicsit nekem furcsa volt, hogy csak 14 évesek, mégis ennyi mindent tudnak. Azt még elhiszem, hogy az iskolát, ahova a gyerekek járnak, kifejezetten a tudományok iránt érdeklődő fiataloknak hozták létre és persze, ebben a korban a legfogékonyabb az agy a tudásra… de melyik 14 éves tudja kapásból, hogy hogyan kell a pisztolyt használni? És ki beszél ennyi idősen arról, hogy ő majd beházasodik az akkori barátjának a családjába?

Ezen kívül apró negatívumként hoznám fel azt is, hogy az elején elég sok fejezet végén valamit előrevetített az írónő. Mintha félt volna, hogy nem olvassák tovább, ha nem hint el valami morzsát a továbbiakról. Pedig abszolút rendben volt a könyv. Igényes külsőleg és belsőleg is. Az elején található térképek külön dicséretet érdemelnek!

Kíváncsi vagyok a frissen alakult falka további kalandjaira is. Felmerült bennem, hogy odaadom a könyvet az unokatestvérem közelgő születésnapjára, de inkább megtartom, és majd összegyűjtöm a folytatásait is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr388284232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Ann 2016.01.19. 08:49:20

Örülök, hogy írtál erről a könyvről, mert nem is tudtam, hogy Kathy Reichs ifjúsági könyveket is írt. Eddig csak Temperence Brennan történeteket olvastam tőle, de már értem az összefüggést :)

dodo. 2016.01.19. 11:32:34

Temperance Brennan könyveket imádom, alig bírom lerakni a könyvet, ha épp egy ilyen könyvet olvasok. Viszont ennek a könyvnek kétszer futottam neki, és max. 4-5 fejezetet olvastam el, mert nem fogott meg... :/ viszont, hogy írtál róla, és hogy neked tetszett, így valószínű harmadszor is elkezdtem olvasni. Hátha... :D Csak most megpróbálom nem lerakni 5 fejezet után. :D

Lulma 2016.01.19. 19:43:01

@Anna Ann: Nekem ez volt tőle az első olvasásom, de biztos lesz még. Nagyon tetszett! (Igen, Tory az említett hölgy unokahúga.)

Lulma 2016.01.19. 19:44:22

@dodo.: Érdemes még egyszer megpróbálnod, tényleg elég jó! Lehet, hogy pont akkor csuktad be, mikor még nem indult be a történet.. :D

dodo. 2016.01.19. 20:45:25

@Lulma: Akkor azt hiszem hallgatok rád, és megpróbálom még egyszer! ;) :)
süti beállítások módosítása