Trónok harca - Hivatalos filmkönyv
2019. február 02. írta: Lulma

Trónok harca - Hivatalos filmkönyv

2019 áprilisa egyeseknek a húsvétról, másoknak pedig a Trónok harca filmsorozat várva várt utolsó évadáról fog szólni. Már mi is nagy lázban égünk itthon, esténként újra nézünk a korábbi évadokból egy-egy részt. Megfordult a fejemben, hogy az eddig megjelent könyveket is újra elkezdjem olvasni, de már annyira külön úton halad a két alkotás, hogy erről végül letettem. Így csak a sorozat nézése közben szúrok oda néhány megjegyzést, miszerint "a könyvben ez nem így volt/ ő a könyvben nem is létezett/ ő nem is halt meg". A párom már nem is reagál ezekre, megszokhatta, hogy számos filmnek jól ismerem a könyvváltozatát is.

A legutóbbi könyvtári barangolásomkor azért nosztalgiáztam kicsit A tűz és jég dalát tartalmazó polcok előtt. Itt pillantottam meg Bryan Cogman Trónok harca - Hivatalos filmkönyv az HBO sorozat alapján c. kötetét. A keményborítós, nagyalakú könyv George R. R. Martin előszavával, illetve David Benioff és D. B. Weiss bevezetőjével készült. Bár nem a legkönnyebb darab, mégis hazacipeltem. Egy délután alatt végig is lapozgattam és elolvastam a benne található érdekességeket.

A kötet főként életrajzokat, izgalmas háttérinformációkat, színészekkel készített interjúkat tartalmaz. A rajongók számára érdekes írásokat gyönyörű fotók és illusztrációk teszik teljessé.

Nagyon tetszett, ahogy a szerző végigkalauzolt egész Westeroson, majd Essoson át, bemutatta a fantasy könyv és filmadaptáció egyes helyszíneit és szereplőit. Minden fejezet egy kis történelmi háttérrel indít. Elolvashatjuk az adott nemesi családok kialakulásának, a várak felépítésének történetét. Családfákon ábrázolja a különböző házakat, bemutatja jelszavukat, címerüket is. Az egyes karakterekről is kapunk leírásokat, valamint az őket megformáló színészek gondolatai is megjelennek. Ugyan, melyik Trónok Harca rajongó ne szeretné tudni, hogy érezte magát akár a Sansát, Aryát, a Lannistereket vagy éppen a Daenerys Targaryent alakító színész, amikor megkapta a szerepét és hogy látják, miként fejlődik karakterük?

Jó volt nézegetni a csodás felvételeket, a backstage fotókat, elolvasni egy-egy kulisszatitkot. A szerző még a dothraki nyelv megteremtésének is szentelt egy fejezetet, aminek kifejezetten örültem. 

Összességében nagyon élveztem ezt a filmkönyvet. Precíz, aprólékos gyűjtemény, amit érdemes legalább egyszer mindenkinek kézbe vennie, aki kedveli a George R. R. Martin által alkotott világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr7014603606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása