Lulma könyves blogja

"Sleep is good and books are better."

2018. már 17.

Gayle Forman: Csak egy nap

írta: Lulma
Gayle Forman: Csak egy nap

Egy újabb könyv a párizsi hangulatok oltárán. Amúgy ötből mondjuk két és fél csillagot adok a történetre, de egy dolog miatt hagyok róla bejegyzést. Emlékeztetőt magamnak.

Időnként szívesen olvasok "young adult" könyveket. Fiatal felnőtteknek szóló köteteket. Miért is ne akarnék ilyeneket olvasni 24 évesen. A könyvtárban bóklászva egyszer csak feltűnt, hogy nem vagy épp csak elvétve találok ilyeneket "kaland", "romantikus" vagy "szórakoztató" címszó alatt. De valahogy nem az, amit én keresek. Múltkor kicsit tovább sodródtam a polcok között és észrevettem egy sarkot "tini" felirattal. Jó, lehet, hogy alapból is tudtam, hogy van ilyen sarok, de blokkolta az agyam - a tini könyvek már nem érdekelnek, nyilván. Most mégis odamentem, ...

Tovább Szólj hozzá

Párizs egyszer olvasható

2018. már 12.

Clare Balding: Állataim és egyéb családfajták

írta: Lulma
Clare Balding: Állataim és egyéb családfajták

A sok negatív vélemény ellenére nekem kifejezetten tetszett. Clare Balding életrajza egyszerű, kellemesen visz magával, néha vidám kacagásokkal, időnként pedig szomorkás sóhajokkal kísérve.

Clare Balding családja nagyobb, mint legtöbbünké. Nem csak öccse, anyja és bajnoknevelő apja voltak a tagjai, hanem versenylovak, kancák, csikók, pónik, és egy falka boxer és vadászkutya is. Ebben a feledhetetlen visszaemlékezésben, Clare elmondja, hogyan tanították meg őt az állatok mindarra, amit az életről, a szeretetről, örömről és szomorúságról tud.

Clare elmeséli, milyen egy olyan családban felnőni, ahol egyáltalán nem a gyerek az első. Édesapja versenylovakat treníroz, Clare és öccse pedig már totyogó koruktól kezdve besegítenek a ...

Tovább Szólj hozzá

állat

2018. feb 28.

Februári összegzés

írta: Lulma
Februári összegzés

Hónap közepén vettem észre, hogy a januári totál kimaradt, úgyhogy ezt az évet a februári összegző poszttal kezdem. Nem akarom elhagyni ezt a típusú bejegyzést, mert segít átlátni, hogy mik voltak a hónap, majd végül az egész év kiemelkedő olvasmányai.

Négy könyvet olvastam el februárban. Egy kivételével jó visszagondolni az összesre.

Renée Rosen: Babaarc - Már arra is jó visszaemlékezni, hogy egy wellnesshétvége alkalmával olvastam teljesen kipihent állapotban, a medence mellett. Izgalmas és jó hangulatú könyv, jól hozta a húszas évekre jellemző feelinget.

Szurovecz Kitti: Smink nélkül - Először felmerült benne, hogy írok róla, hogy mennyire borzasztó... De nem ér ennyit. Sajnálom, pedig mást már olvastam a ...

Tovább Szólj hozzá

összegzés

2018. feb 26.

Dan Brown: Eredet

írta: Lulma
Dan Brown: Eredet

Az előző Dan Brown köteteket és a belőlük készült filmeket nagyon kedveltem. A kedvencem az Angyalok és démonok volt. Nem volt hát kérdés, hogy szeretném-e elolvasni az Eredetet.

Robert ​Langdon, a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzora a bilbaói Guggenheim Múzeumba érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely „mindörökre megváltoztatja a tudományokat”. Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás, akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek.

Ám Langdon és ...

Tovább Szólj hozzá

kaland

2018. feb 18.

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

írta: Lulma
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

A képet először a nagymamámnál láttam. Azt hiszem, egy cukortartó oldalát díszítette. Gyerekként sokszor nézegettem a titokzatos lány arcát, amíg a reggelire vagy vacsorára vártam az asztalnál ücsörögve. Nemrég a könyvtárban sétálgatva ismét megláttam a közismert képet, ezúttal egy könyvborítón és beugrott ez a kedves emlék. Nem volt kérdés, hogy hazahozom Tracy Chevalier kötetét.

A ​XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a ...

Tovább Szólj hozzá

kedvenc romantikus

2018. feb 11.

Renée Rosen: Babaarc

írta: Lulma
Renée Rosen: Babaarc

A húszas éveket eddig főként az arisztokraták szemszögéből láttam át. (Inkább nem kezdek el ömlengeni a Downton Abbeyről, de körülbelül ezen a vonalon ismerkedtem a korral és szerettem bele.) A korra jellemző másik vonal viszont, a gengszterek világa még kevésbé volt ismert számomra. Ebbe a világba kalauzol Renée Rosen könyve, aminek először a borítóján akadt meg a tekintetem a könyvtárban.

A tizennyolc éves Vera Abramowitz elhatározza, hogy kitör a szegény környékről, ahol gyermekkorát töltötte, és sokkal izgalmasabb életet fog élni, mint az őt egyedül felnevelő édesanyja. Rövidre vágatja a haját, és a térdét látni engedő ruhákban, vastagon kirúzsozott ajkakkal beleveti magát a chicagói éjszakába. Ilyenkor a nappal ...

Tovább Szólj hozzá

kaland szórakoztató

2018. jan 28.

Jessie Burton: A babaház úrnője

írta: Lulma
Jessie Burton: A babaház úrnője

Sokáig csak szemeztem ezzel a könyvvel, de végül még tavaly év vége felé megvettem a Libri 3+1-es (ha jól emlékszem) akciója keretében. Nagyon jól tettem, ugyanis ez egy zseniálisan jó könyv! Újabb kedvencem, a hibái ellenére - vagy épp azokkal együtt.

Mindazt, amit látsz, játéknak veszed.

Amszterdam, 1686. A tizennyolc éves Petronella Oortman a városba érkezését követően elfoglalja helyét dúsgazdag kereskedő férje, Johannes Brandt oldalán. Hamarosan rá kell azonban ébrednie, hogy az élete nem pontosan olyan lesz, mint amilyennek elképzelte, és hogy a Brandt-ház szívfacsaró titkokat rejteget.

Miközben kétségbeesetten igyekszik eligazodni a bonyolult viszonyok között, felbukkan egy titokzatos személy, egy miniatűrkészítő, aki ...

Tovább Szólj hozzá

kedvenc

2018. jan 07.

Újév és egy elfelejtett születésnap

írta: Lulma
Újév és egy elfelejtett születésnap

Boldog Új Évet Kívánok minden erre járónak! Már az első hét végénél járunk, de most kerültem végre gép elé és van egy kis időm számot adni az eddig kimaradt dolgokról. Vagyis egy fontos dologról. A blog január 3-án óvodás korúvá vált! Szerencsére még nyolc napon belül vagyunk, így nem érzem magam olyan rosszul amiatt, hogy nem írtam erről. Egyszerűen csak hosszú volt a hét és nem volt kedvem esténként már bekapcsolni a laptopot. 

De akkor jöjjön most az ünneplés!

Éljen-éljen! Három év. :) És az év még csak most kezdődött. Ahogy lemegy a rendezvényszervező vizsgám, újra jelentkezem. Addig maradnak a tankönyvek.

Hamarosan jövök, addig is legyen szép napotok, hetetek, évetek! :)

Tovább Szólj hozzá

szülinap

2017. dec 29.

2017-es visszatekintés

írta: Lulma
2017-es visszatekintés

A 2017-es évet 51 könyvvel zárom - az ötvenkettediket nem hiszem, hogy idén már befejezném, az majd a következő év elsője lesz. Pedig jó kis történet az is, Helena Marten-től A kávé illata. Na, de 51-nél megállok most. Ami a tavalyi 76-hoz képest (te jó ég, hogy bírtam annyit...) szerényebb, de szerintem így is szép eredmény.

Ez az év jó volt számomra. Kellemes visszaemlékezni rá. Döcögősen indult - új munkahellyel, majd egy szakítással - de aztán egyre változatosabb lett. Belevágtam néhány új dologba. Végül egy új kapcsolat és így az év utolsó napjaira összeköltözés kerekedett ki a történetből. Emellett az új munkahelyemen már lassan régi, megbízható tagnak számítok, ami szintén nem rossz. Ha mindegy ...

Tovább Szólj hozzá

összegzés

2017. dec 21.

Lagom

írta: Lulma
Lagom

A Hygge után a Lagom fogalmával is megismerkedtem. Ahogy már korábban említettem, a Libri 3+1-es akciója alkalmával került a kosaramba Anna Brones kötete. Hogy mit is takar ez a szó, hogy Lagom? Nézzük a fülszöveget:

Manapság ​arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk. 
A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se sem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro életvezetés