Martina Winkelhofer: Finom kis társaság
2018. április 16. írta: Lulma

Martina Winkelhofer: Finom kis társaság

Botrányok Európa királyi és császári házaiban

Szerettem anno történelmet tanulni - és ez elsősorban a tanáraimnak köszönhető. A Libriben láttam meg a Gabo Kiadó kötetét és a fülszöveg elolvasását követően már landolt is a kosaramban a könyv.

Régi ​közhely: az uralkodók és családtagjaik, vagy akár napjaink magas rangú politikusai esendő emberek. Ha nem tudnak lemondani vágyaikról, hajlamaikról, számukra az élet savát-borsát jelentő élvezetekről, akkor, mivel folyamatosan árgus szemek figyelik minden mozdulatukat, botrány botrányt követ. Különösen az első világháborút megelőző tíz-húsz évben, a XIX. és XX. század fordulóján sokasodtak meg a királyi házak körüli skandalumok a régi értékek megingásával és a mindent kipletykáló sajtó megerősödésével.

Martina Winkelhofer más, eddig szokatlan szemszögből mutatja be ezt az izgalmas korszakot: a királyi és császári házak kulisszatitkaiba vezeti be az olvasót. Felidézi azokat a botrányokat, amelyek a legnagyobb uralkodóházak, például a Habsburgok és a Romanovok hatalmát is megrengették.

A királyi és császári udvarokban „mocskos" levelek jártak kézről kézre, amelyek megszégyenítették a társaság krémjét. Névtelen gúnyiratok keringtek féktelen orgiákról és egy rejtélyes gyógyítóról. Egy trónörökösnő megszökött a házitanítójával, egy király lánya pert indított az örökségéért. Európa legdrágább kurtizánjai kérkedhettek azzal, hogy éjszakára királyoknak diktálták az árat. Egyre több főhercegnő állt a sarkára, hogy joga van a személyes boldogsághoz és a minimális szabadsághoz. Családi drámáktól és botrányos viszonyoktól zengtek a lapok, és megdöbbentő dolgok történtek a császári is királyi gyerekszobákban…

Majdnem három hétig forgattam, olvasgattam a kötetet, de megérte. Számomra kifejezetten élvezetes volt. Különböző témákon keresztül vette végig az európai házakat a 19. és 20. században. Több helyre vissza-visszatértünk egy-egy fejezetben. Végigjártuk a gyermekekkel, szeretőkkel, házasságokkal, politikával kapcsolatos botrányokat. Lényegében olyan történeteket ásott elő a szerző, amiket a hagyományos történelemkönyvekben biztos nem találunk meg.

Azt gondolom, akik emelt szinten tanulnak történelmet a középiskolában vagy akik csak érdeklődnek iránta, nyugodtan olvasgassák ezt és az ehhez hasonló írásokat. Bár valószínűleg nem ebből fognak felkészülni a vizsgára, mégis szórakoztató lesz a tanulás. A kötet végén található aprólékosan kidolgozott jegyzeteknél az évszámokat is tudja majd követni az illető.

Nem tudom, van-e vagy lesz-e folytatása, de engem mindenképp érdekelne még hasonló alkotás.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr1113839614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása