Jessie Burton: A babaház úrnője
2018. január 28. írta: Lulma

Jessie Burton: A babaház úrnője

Sokáig csak szemeztem ezzel a könyvvel, de végül még tavaly év vége felé megvettem a Libri 3+1-es (ha jól emlékszem) akciója keretében. Nagyon jól tettem, ugyanis ez egy zseniálisan jó könyv! Újabb kedvencem, a hibái ellenére - vagy épp azokkal együtt.

Mindazt, amit látsz, játéknak veszed.

Amszterdam, 1686. A tizennyolc éves Petronella Oortman a városba érkezését követően elfoglalja helyét dúsgazdag kereskedő férje, Johannes Brandt oldalán. Hamarosan rá kell azonban ébrednie, hogy az élete nem pontosan olyan lesz, mint amilyennek elképzelte, és hogy a Brandt-ház szívfacsaró titkokat rejteget.

Miközben kétségbeesetten igyekszik eligazodni a bonyolult viszonyok között, felbukkan egy titokzatos személy, egy miniatűrkészítő, aki rejtélyes küldeményeivel mintha csak az ő sorsát igyekezne egyengetni.

Jessie Burton a női sors és a szabadságvágy örök témáit járja körül, miközben regényének lapjain megelevenednek a tizenhetedik század végi Amszterdam hétköznapjai.

Jessie Burton 1982-ben született. Első regénye, A babaház úrnője 2014-ben jelent meg, melyet Anglia legnagyobb könyvesbolthálózata, a Waterstones az év könyvévé választott. 2015-ben 31 nyelven jelenik meg a regény. A szerző jelenleg második művén dolgozik.

A 17. század Hollandiájába kalauzol el bennünket a szerző. Ahogy a fülszöveg is írja, a frissen férjezett Nella érkezésével kezdődik a történet. A lány megismerkedik a férje házával, nővérével, szolgálóival - ám magával a férjjel csak később. Ez az ismeretség is lassan bontakozik ki, egymás után kerülnek elő a csontvázak a szekrényből, állnak össze a kirakós darabkái. Eben pedig nagy szerepet kap egy babaház. Egy babaház, ami a valóságban is létezett. Hogy az eredeti Petronella Oortman életében is ekkora szerepet játszott, nem tudom, de a mi Nellánk történetében bizony hatalmas zűrt kavar ez az ajándék, amit férje készíttetett a lánynak, jegyajándék gyanánt.

A babaház a korabeli holland társadalmat szimbolizálja. Szép lassan megtelik bútorokkal, babákkal... És a kis miniatűrök mintha életre kelnének. A babaház olyan dolgokat kezd el mutatni, amik még nem történtek meg. Vajon Nella meg tud akadályozni egy-két eseményt vagy mindennek úgy kell lennie, ahogy a titokzatos miniatűrkészítő megjósolta a bábukon keresztül? És egyáltalán ki ez a férfi? Vagy inkább asszony?

Fordulatokban gazdag a regény. Szépen felvázolja a kor Amszterdamját. Az utcákon zajlik az élet, hangosak a polgárok - ám Nelláék házában csend honol. A lakók nem beszélnek egymással, mégis mindent tudnak. Leskelődnek a kulcslyukon és mindenki tisztában van azzal a titokkal, amit a ház őriz.

Ebben az időben a vallás nagyon erősen uralta a nép életét. Tiltott dolog volt a másság vagy éppen a házasságtörés is. Az írónő izgalmasan ábrázolja a ehhez kötődő álszentséget. Talán pont annak van rejtegetnivalója, aki azt hirdeti, tiszta életet él.

Érdekes karakter volt Johannes, Nella férje, aki kereskedőként a város egyik első emberének számít, valamint a nővére, Marin, aki nem ment férjhez, mert egyedülálló nőként érzi magát teljesnek és így továbbra is egyengetheti testvére életét. A mű végére az ő munkásságuk enyészetnek indul - a titkok pedig felszínre kerülnek.

Engem hihetetlenül lekötött ez a könyv és pár nap alatt elolvastam. Nella jellemfejlődése nagyon erős, szépen feltalálta magát az új életben - ez akár példaértékű is lehet. Tetszett a kötet végén Margócsy Dániel utószava is. Remekül összefoglalta az eseményeket és feloldotta azt a feszültséget, bizonytalanságot, amit az írónő bennem hagyott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr1113610751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása