Lagom
2017. december 21. írta: Lulma

Lagom

A Hygge után a Lagom fogalmával is megismerkedtem. Ahogy már korábban említettem, a Libri 3+1-es akciója alkalmával került a kosaramba Anna Brones kötete. Hogy mit is takar ez a szó, hogy Lagom? Nézzük a fülszöveget:

Manapság ​arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk. 
A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se sem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről. 
A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat. 
Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

Míg a dán hygge a kuckózásra, melegségre, bensőséges hangulatra utal és ennek a csodálatos érzésnek a lényegét próbálja átadni, a svéd lagom inkább egy letisztultabb dolgot próbál megfogalmazni. A harmóniát, a "pont elég" érzést jelenti. A svédek ebben lelték meg a rájuk jellemző nyugalmat és boldogságot. Anna Brones gyűjtése a lagomról nagyon összetett. Kifejezetten tetszett, hogy az élet különböző területein haladva igyekszik bemutatni a lagom szemléletmódot. Munka, környezet, háztartás, párkapcsolat, egészség, ételek - ezekben mind alkalmazhatjuk vagy megtalálhatjuk a lagom mértéket és gondolkodásmódot. Röviden ennek a nézetnek a lényege az, hogy találjuk meg mindenben a "pont elég" érzést. Ennyi épp jó nekem, így vagyok boldog. Mondhatni, az arany középút is lagom mennyiség. Se több, se kevesebb, ez a svéd boldogság titka.

A szerző írásában megismerhetjük a svéd kultúrát, egy-két szokást. Tippeket ad a svéd lakberendezéssel, életmóddal, étkezéssel kapcsolatban. Nagyon örültem, hogy recepteket is közölt a témában.

Bár maga a könyv szárazabb volt, mint számítottam rá, csodás fotókkal kompenzálta ezt Anna Brones. Már csak a képek miatt is érdemes végiglapozgatni, ha egyszer a kezedbe kerül a mű. Azt hiszem, sikerült megértenem a lagom szemléletmódot.

Így egymás után olvasva a két hasonló témájú könyvet, úgy érzem nekem a Hygge jobban tetszett. Mint könyv és mint életmód, gondolkodásmód, fogalom is. A hyggét azóta is érzem a mindennapjaimban és ahogy azt a korábbi bejegyzésben írtam, valójában mindig is velem volt. Mindegy minek nevezzük - otthonosság, kuckózás, cosy feeling, chill, hygge... Lehet vele azonosulni. A Lagom inkább most egy hasznos kis útmutató volt, egy tanító jellegű írás, hogy ne legyél nagyra vágyó, elégedj meg a kisebbel és abban találd meg a boldogságot, amid van. Azért így is jól megfér egymás mellett a két szemlélet és nem bánom, hogy mindkettő már a könyvespolcomat díszíti.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr2813516891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása