Bill Burnett - Dave Evans: Tervezd meg az életed
2017. július 11. írta: Lulma

Bill Burnett - Dave Evans: Tervezd meg az életed

design thinking ahogy a Stanfordon tanítják

Érdekesen alakult, hogy A békés harcos útja után olvastam el a design thinking-ről szóló könyvet, hiszen az egyik mondhatni lelki, a másik pedig a szellemi életvezetésről szól. A kettő együtt most valahogy pont kiegészítette egymást és egy kerek egészet tudott adni nekem. Az egyik inkább ezoterikusan közelíti meg a boldogság felé vezető utat és néhol elrugaszkodik a valóságtól, a másik pedig a realitást ragadja meg és kevésbé olvasmányos, talán már a száraz jelző illene rá.

A Tervezd meg az életed egy modern, dizájnerek által használt szemléletmódot közvetít és a szerzők ezt próbálják meg a mindennapi életre ráhúzni. Tippeket adnak az élet különböző akadályainak megoldására, egy olyan nézőponttal, ami arra mutat rá, hogy nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség.

No ​1. New York Times Bestseller 
A Stanford Egyetem professzorai segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk.

Életünk egészére hatással vannak a dizájnerek. Elég csak körülnéznünk a munkahelyünkön, vagy a lakásunkban és lépten-nyomon okostelefonokba, tabletekbe, formatervezett székekbe, asztalokba botlunk. Ezeket mind olyanra tervezték, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, és közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. Minden egyes tervezői feladat egy problémafelvetéssel kezdődik, amelynek megoldására egy csapat vállalkozik, amely addig finomítja elképzeléseit amíg a lehető legjobb végeredményig el nem jut. 
Miért is ne tekinthetnénk hasonlóképpen a saját életünkre? 
Bill Burnett és Dave Evans formatervezőként számos termék tökéletesítésében vettek részt, többek között az Apple néhány jelentős újítása is az ő nevükhöz fűződik. 
A Tervezd meg az életed praktikus kézikönyv, amely lépésről lépésre segít abban, hogy elérhessük életünk hőn áhított céljait. A szerzőknek a Stanford Egyetemen évek óta futó kurzusát egy kreatívabb, boldogabb élet reményében több ezren kipróbálták már a diákoktól a különböző szakembereken át a nyugdíjasokig. A tervezői gondolkodásmód ("design thinking") elsajátításával és egyszerű eszközeivel most ezen könyvön keresztül a saját életünket is boldogabbá, teljesebbé tehetjük. 
A bemutatott valós élethelyzetek és kipróbált módszerek segítségével képessé válhatunk arra, hogy praktikusan és kreatívan gondolkozzunk, és learassuk saját tervszerű munkák gyümölcsét, vagyis olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk. 
Márpedig egy jól felépített élet egyet jelent a jó élettel. 
Bill Burnett a Stanford Egyetem formatervezési programjának vezetője. Olyan termékek kialakítása fűződik a nevéhez, mint például az Apple PowerBookja. Formatervezési szabadalmai mellett több elismerésben is részesült – köztük az első „lapos” számítógép elkészítéséért. 
Dave Evans formatervezőként ugyancsak a Stanford munkatársa. Az Apple-nél ő volt az első egerek kialakításért felelős csapat vezetője, de neki köszönhetjük a lézernyomtatók tömeges elterjedését is.

Nagyon tetszett, ahogy a a könyv felépül és különböző témákra tagolódik. Körüljárja az önismeret, útkeresés, pályatervezés, álláskeresés és álommunkateremtés témaköröket és folyamatokat. Azt lehetne mondani, hogy olyan praktikus tippeket és gondolkodásmódot közvetít, amelyek tényleg hasznosak lehetnek a való életben. Például az állásinterjúkkal kapcsolatos fejezetek nekem nagyon jól jöttek volna az elmúlt két évben. Jelenleg inkább arra volt jó számomra a könyv, hogy a már kialakult, boldognak mondható életemet tudatosan fejleszthessem még jobbá, de mondjuk választás vagy munkakeresés előtt állóknak biztosan javasolnám a kötetet, mert fantasztikusan jó tippeket ad. Vagy akár azoknak, akik csak belefásultak a hétköznapok egyhangúságába és kicsit változtatnának a mókuskeréken, pozitívabban szeretnének gondolkodni.

A Tervezd meg az életed kissé tankönyv jellegű. Feladatokat ad, állandóan összefoglalja az egyes leckéket, a témák végén kérdéseket tesz fel és többször ellenőrizget a későbbi fejezetekben is, hogy még emlékszel-e arra a tanításra, ami a legelején volt. Olyan, mint egy tréning. Izgalmas lehet, ha valaki tényleg így használja a könyvet. Akár többen is össze lehet állni és végigcsinálni az egyes feladatokat. Hasznos segédanyagokat is biztosítanak a szerzők, melyek a saját honlapjukon találhatóak meg.

Az a véleményem, hogy ha egy-egy témán, feladaton elgondolkozol olvasás közben, már nyertél ezzel a könyvvel. Ha nem is rágod át magad miden fejezeten, csak azokon, amik épp aktualitással bírnak az életedben, már úgy is kiszűrheted a rád vonatkozó információkat. Mindenképp jó, ha van a könyvből otthon egy saját példányod és akkor veszed le a polcról, amikor jól jönne egy kis útmutatás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr5512656385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása