Grady Hendrix: Horrorstör
2017. március 14. írta: Lulma

Grady Hendrix: Horrorstör

A rémület bútoráruháza

Ki ne szeretné az Ikeát? Gyönyörű bútorok, egy ösvény, amin nyilak jelzik az utat a hálószobákon, fürdőszobákon, konyhákon át egészen az étteremig, ahol már várnak az ínycsiklandozó húsgolyók és sütemények - időnként szívesen barangolok végig rajta. Nem volt kérdés tehát, hogy szeretnék betekinteni a Grady Handrix által teremtett Ikea-koppintásba, azaz az Orsk bútoráruházba.

A Horrorstör ugyanis nem más, mint egy, a híres svéd üzletlánchoz nagyon hasonló világot ábrázoló történet. Már maga a könyv is teljesen egy katalógust idéz külsőre. Belülről pedig szintén előjönnek a tipikus katalógusos elemek. Reklámok, megrendelőlapok, illetve minden fejezet elején egy frappáns termékismertető található. Ezek a termékek egyre különlegesebbek, vadabbak lesznek, ahogy a cselekmény kibontakozik.

Valami furcsa történik az Ohio állambeli, clevelandi Orsk bútoráruházban. A munkatársak reggelente megrongált Kjërring könyvespolcokra, törött Glans vizespoharakra, és szétvert Liripip gardróbokra bukkannak. A bevétel mélyponton, a biztonsági kamerák felvételein nem látni semmit, az üzletvezetőkön pedig kezd elhatalmasodni a pánik.
Három alkalmazott önszántából kilenc órás, napnyugtától hajnalig tartó műszakot vállal, hogy a rejtély végére járjon. Ám éjjeli őrjáratuk során a Bemutatótér különös jelenései és zajai közepette minden képzeletet felülmúló borzalmakkal kell szembenézniük.
Grady Hendrix korábban olyan lapoknak írt, mint a Variety, a Slate, a New York Post, a Playboy, a Village Voice, a Strange Horizons, valamint szerepelt a The Mad Scientist’s Guide to World Domination című antológiában is. Hosszú éveken át telefonos ügyeletesként dolgozott egy parapszichológiai kutatóintézetnél. Jelenleg a manhattani Orsk munkatársa.

img_20170311_134310.jpg

Ahogy a fülszöveg is mutatja, az Orsk bútoráruházban bizony valami horrorisztikus dolog veszi kezdetét. Basil, a főnök összeverbuvál egy éjszakai team-et, hogy a történtek végére járjanak. A szedett-vedett csapat azonban hamar megbánja, hogy rábólintott a túlórázásra. A Horrorstör - A rémület bútoráruháza szép lassan egy zombis horrorrá alakul. Na jó, egyrészt komikus is az egész, már csak a helyszín és a szereplők hozzáállása, humora miatt is. Tetszett a regény stílusa, jókat nevettem az egyes beszólásokon, illetve fenomenálisak voltak az egyre vaduló bútorleírások is.

Csillagos ötös az alapötlet és a könyv magazin-szerű kivitelezése. Újra és újra lenyűgöz ez a dizájn. Maga az írás azonban nem taglózott le teljesen. A szereplőket sem kedveltem meg. Eleinte lelkesen faltam az oldalakat, később viszont már annyira nem kötött le a végkifejlet.

Mindezek ellenére mindenképp ajánlom, hogy egyszer vegyétek kézbe ezt a kötetet! Érdemes már csak belelapozni is, egy-egy bútor bemutatását elolvasni. Az biztos, hogy ezek után minden Ikeázás alkalmával eszembe jut az Igazak Ösvénye és a különleges zombis kaland.

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr4212338709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása