Justina Chen Headley: North of Beautiful - Iránytű Önmagamhoz
2016. október 28. írta: Lulma

Justina Chen Headley: North of Beautiful - Iránytű Önmagamhoz

Vágytam egy jó kis Könyvmolyképzős vörös pöttyösre és megakadt a szemem ezen a címen. Elsőre akár önsegítő könyvnek is tűnhet és lényegében az is, csak egy fiatal lány történetébe rejtve.

Magas, szőke, és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját?

A díjnyertes írónő, Justina Chen Headley fordulatos, művészien megírt és tanulságos regényt alkotott egy széthulló családról, szerelemről, utazásról, és arról, mi is a szépség valójában.

Tetszett a történet, bele tudtam élni magam. Az alapja, hogy nem a külső fontos, hanem a belső értékek. Ennek az üzenetnek mindig van aktualitása. Terra egy gyönyörű tizenéves lány, akinek a fél arcát egy hatalmas anyajegy, úgynevezett tűzfolt borítja. Ezt több réteg sminkkel fedi el minden nap. A festék azonban nem jelent megoldást. Részben önbizalmat nyer az álcázástól, ám egy hamis életet is kreál magának. Könnyedén megszerzi a legmenőbb srácot és elhiteti magával, hogy Erik nem csupán a külseje miatt villog vele. Egy napon viszont betoppan a lány életébe Jacob, aki szintén valamilyen "hibát" hordoz a testén, így a két fiatal megérti egymás helyzetét és Jacob sokat segít Terrának abban, hogy elkezdje elfogadni önmagát, megtanuljon smink nélkül is teljes életet élni. Rámutat, hogy Terra belső értékei, intelligenciája, kreativitása, művészi érzéke amúgy is ragyogtatja őt, nem kell a több réteg vakolat a szépséghez.

A "szépség nem minden" vonalon kívül más komoly témákat is felvet a regény. Különböző családformák, helyzetek, zsarnokoskodó apafigura, széthúzás, érdekes kapcsolatrendszerek jelennek meg a könyvben, így több szempontból is izgalmas és elgondolkodtató olvasmányról beszélhetünk.

Összességében az volt a benyomásom, hogy az írónő túl sok témát próbált meg egy történetbe belezsúfolni, így több problémát nem sikerült kidolgoznia, megoldania. Kissé felszínesnek és lezáratlannak éreztem az egyes szálakat. Ilyen volt végül Terráék családi helyzetének rendezése - az egoista, családtagjait elnyomó apa rezsimje ellen csak a cselekmény végén kezdtek el fellépni a családtagok, de hogy pontosan milyen megoldást találtak a helyzetre, az nem derült ki. Elindult egy szál Terra fiútestvéreivel kapcsolatban is, de nem vezetett sehova, nem láttam jellemfejlődést. Ugyancsak lezáratlan maradt az egyik fő kérdés: sikeres volt Terra arckezelése vagy annyira megbékélt magával, hogy már nem akarja leszedetni a tűzfoltját? Úgy gondolom, egy négyszáz oldalas regényben nem lenne szabad ennyi nyitott kérdésnek maradnia.

Kedvelt epizódjaim voltak a Kínában játszódó fejezetek. Változást, pezsgést hozott a történetben kulturális ugrás, színesítette az eseményeket és egy másik országban való körültekintés szélesebbre nyitotta Terra látókörét is önmagával kapcsolatban.

Az utazás motívum egy olyan dolog, ami szerintem mindenkinek egy pluszt hoz időnként az életébe - még ha nincs is ilyen mérvű problémája, mint a könyvben Terrának, de minden esetben sokat adhat az élmény. Megváltoztathatja a nézeteinket, gondolkodásmódunkat. Még ha csak a kikapcsolódást, pihenést, feltöltődést nézzük is, már az is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mókuskerékbe visszatérve energikusabban vegyük a hétköznapi akadályokat.

Számomra egyszer olvasós volt ez a kötet, de azért mindenképp ajánlanám önbizalomhiánnyal küzdő, önmagukat, külsejüket nehezen elfogadó fiataloknak vagy bárkinek, aki egy laza, de tanulságos, értékeket közvetítő olvasmányra vágyik.

Ui.: Pluszpont, hogy egy nagyon szuper hobbit ajánl a könyv! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr1511912509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása