Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
2015. február 26. írta: Lulma

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

- Hamupipőke kicsit másképp

Gail Carson Levine könyvét először gyerekként olvastam, de nemrég újra a kezembe került (laptopomra... éljen a modern technika :D ). Szakdolgozat, zárógyakorlat, Védett férfiak olvasása közben bukkantam rá, így végül ezzel végeztem a leghamarabb - szakdogához még jó pár oldal kell, gyakorlatból még van egy hét, a Merle könyvvel pedig megakadtam.

Az Elátkozott Ella, amiből nem mellesleg van egy Anne Hathaway-es szuper film is, egy nagyon aranyos könyv. Imádom, ahogy indul, eredeti: Ellát születésekor "megajándékozza" Lucinda, a tündér: mindig, mindenkinek engedelmeskednie kell. Bármit parancsolnak neki, meg kell tennie, így hamar rájön, hogy jobb, ha titokban tartja különleges adottságát, hiszen akár saját magát is megölné, ha ezt kérnék tőle. Egyébként Ellának van egy tündérkeresztanyja is, aki édesanyja halála után próbálja egyengetni a lány útját (apja él, ám nem törődik lányával, az átokról sem tud, elküldi Ellát egy hölgynevelő iskolába, ahonnan a lány később megszökik). Időközben színre lép egy mostoha is két gonosz lányával, egy herceg, és sok varázslény is bekerül a történetbe. Manók, óriások, orgok lesznek Ella barátai, illetve ellenségei. (Az orgok nem keverendők a Gyűrűk Ura orkjaival, bár hasonlóan negatív és ronda lények.)

Hamupipőke kicsit másképp: ez lett a poszt alcíme, mert ami kissé bosszant, hogy az alap történet, amire azt mondom, na, ez már valami, ilyen mesét még nem olvastam, egyszer csak átvált. Mihelyst Ella visszatér apja házába (miután megszökött az iskolából), apja elveszi a gonosz mostohát, a két mostohatestvér, akik tudnak az átokról, cselédsorba kényszerítik főhősünket, a herceg meg álarcosbálokat szervez és Ella hirtelen Cinderellát (Hamupipőkét) megszégyenítően száguld a tökhintóval és hajigálja az üvegcipőt.

A Hamupipőke feelingtől eltekintve még mindig az egyik kedvenc meseregényem. Még mindig képes vagyok végigizgulni, együtt szomorkodni és örülni Ellával. A borítóról kivételesen nem teszek képet mert ronda kislány van rajta :D Inkább álljon itt zárásként néhány idézet és egy kép a filmből:

"Mandy szerint kétféle ember létezik: aki mindig mást okol, és aki mindig magát okolja. Magamat egy harmadik kategóriába sorolom: azok közé, akik tudják, kit kell okolni."

"Ha kívánni akarsz, kell valami, amit felajánlasz cserébe."

"Téged elítéllek. A bűnöd, hogy túl hevesen véded azokat, akiket szeretsz. Hiba és erény egyben."

723303_1305987575355_full.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lulmakonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr197223289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása